Vjerovali ili ne, desilo se čudo: Vlada Republike Srpske odbila ponudu -Prointera-?


Vjerovali ili ne, desilo se čudo: Vlada Republike Srpske odbila ponudu -Prointera-?

Vlada Republike Srpske je poništila nabavku održavanja servisne magistrale vrijednu gotovo 160.000 KM uz zvanično objašnjenje da ponuda banjalučke IT kompanije „Prointer“ nije prihvatljiva, saznaje CAPITAL.

Ništa ne bi bilo čudno da upravo „Prointer“ nije omiljena kompanija Vlade Republike Srpske od koje je ranije, po automatizmu, dobijala gotovo sve tendere koji se odnose na informaciono komunikacione tehnologije.

U Odluci o poništenju javne nabavke koju potpisuje generalni sekretar Vlade Dalibor Panić je navedeno da je analizom ponude utvrđeno da „Prointer“ nije dostavio dokaze o ispunjenju uslova kako je to zahtijevano tenderskom dokumentacijom.

U pomenutoj odluci je pojašnjeno da je tenderskom dokumentacijom propisano da ukoliko osobe koje ponuđač namjerava angažovati nisu stalno zaposlene kod njih, uz ostale kvalifikacije je potrebno dostaviti ugovor o djelu ili izjavu ponuđača ovjerenu od notara u kojoj je navedeno da će predloženi članovi biti angažovani u punoj mjeri i oblastima za koje ih ponuđač kandiduje tokom trajanja ugovora sa naručiocem posla.

„Uvidom u ponudu je utvrđeno da je „Prointer“ u izjavi naveo da će član tima – ekspert za bezbjednosno testiranje informacionog sistema biti angažovan po ugovoru. Detaljnim uvidom u ponudu je utvrđeno da ponuda ne sadrži navedeni ugovor“, istaknuto je u Odluci.

Dodali su da je Zakonom o javnim nabavkama propisano da je neophodno da se u postupku javne nabavke ponuđači pridržavaju zahtjeva i uslova iz tenderske dokumentacije.

„Svaka neusklađenost sa tenderskom dokumentacijom je razlog za odbacivanje ponude kao neprihvatljive“, stoji u Odluci.

Nije poznato da li je ova formalnost pravi razlog odbacivanja ili se Vlada počela distancirati od „Prointera“ koji je omiljena firma javnih preduzeća i institucija u Srpskoj, a o čemu je CAPITAL detaljno pisao u tekstu „Prointer“ za tri mjeseca dobio 40 ugovora „teških“ 18,5 miliona KM.

Piše: Bojana Ninković
Foto naslovna: Capital.ba/Ilustracija
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter