Vlast nesposobna da izdvoji 1 KM i u nešto investira sve finansira kreditima: I Prijedor se kreditno zadužuje


Vlast nesposobna da izdvoji 1 KM i u nešto investira sve finansira kreditima: I Prijedor se kreditno zadužuje

Grad Prijedor se zadužuje za 5,5 miliona KM prodajom obveznica. Zaduživanje Republike Srpske ali i lokalnih zajednica biće nastavljeno i u ovoj godini.

Grad Prijedor odlučio je da se zaduži prodajom 55.000 obveznica nominalne vrijednosti 100,00 KM, ukupne nominalne vrijednosti emisije 5.5 miliona KM.

Javni poziv za upis i uplatu prve emisije obveznica javnom ponudom upućen je svim domaćim i stranim fizičkim i pravnim licima, posredstvom brokerske kuće MONET BROKER.

Kako je u pozivu navedeno, dospijeće emisije je 10 godina od dana registracije obveznica iz emisije u Centralnom registru hartija od vrijednosti a.d. Banja Luka.

Kamatna stopa iznosi 5,00 % na godišnjem nivou.

U Gradskoj upravi u Prijedoru navode da  će dobijena sredstva u vrijednosti od 5,5 miliona KM biti korištena za finansiranje dvije kapitalne investicije i to:

1. Izgradnja vrtića u vrijednosti 3.200.000 KM
2. Nabavka specijalnog vozila za potrebe Teritorijalno vatrogasno -specijalističke jedinice Prijedor 2.300.000 KM.

S ciljem obezbjeđenja urednog plaćanja obaveza po osnovu emitovanih obveznica iz prve emisije, Emitent je izdao 120 mjenica i mjenično ovlašćenje koji su predati Centralnom registru.

U pozivu se navodi i da emitent zadržava pravo na odustajanje od javne ponude obveznica i prekid emisije prije isteka roka za njihov upis i uplatu.

Navodi se i da se emisija smatra uspješnom ako u roku od 30 dana predviđenom za upis i uplatu, bude upisano i uplaćeno minimalno 60% obveznica ponuđenih Jedinstvenim prospektom.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter