Volvo pravi sjedišta od recikliranih plastičnih flaša

Volvo pravi sjedišta od recikliranih plastičnih flaša

Volvo važi za jedan od najbezbjednijih auto-brendova na svijetu, a sada želi da bude i jedan od “najzelenijih”.

Pored toga što skoro svi novi Volvo modeli imaju ekološki prihvatljive, hibridne verzije, ovaj proizvođač namjerava da – što je moguće više – u proizvodnji koristi reciklirane plastične materijale.

Cilj koji je kompanija sebi postavila podrazumijeva da do 2025. godine najmanje 25 odsto plastike koja se koristi u izradi Volvo automobila bude dobijeno iz procesa reciklaže.

Kako će to izgledati polovinom naredne dekade, Volvo je pokazao na eksperimentalnom primjerku modela XC60 T8 Plug-in Hybrid, na kom su brojne komponente napravljene od recikliranih materijala.
Na primjer, tunel centralne konzole koji se prostire duž unutrašnjosti putničke kabine proizveden je od materijala koji se mogu ponovo preraditi i od plastike dobijene iz odbačenih ribarskih mreža i konopaca.

Patosnice su izrađene od upotrijebljene PET ambalaže i reciklirane pamučne tkanine sakupljene od otpadaka nastalih tokom proizvodnje odjeće.
Volvo je posebno ponosan na specijalna sjedišta u ovom XC60 koja su napravljena od odbačene PET ambalaže, dok je za zvučnu izolaciju motora upotrebljen materijal sa sjedišta iz starih i rashodovanih automobila švedskog proizvođača.


Izvor: B92