Vozači, oprez! Evo od kada su obavezne zimske gume (Foto/Video)


Vozači, oprez! Evo od kada su obavezne zimske gume (Foto/Video)

Agencija za bezbjednost saobraćaja podsjetila je danas vozače na zakonsku obavezu da vozila moraju da imaju zimske gume u periodu od 1. novembra do 1. aprila.

U saopštenju se napominje da dubina gazećeg sloja, odnosno šare na gumama moraju biti minimum četiri milimetra, ali da se preporučuje da zamjene gume i prije nego što do toga dođe.

Pneumatike starije od pet godina potrebno je detaljno kontrolisati jednom godišnje, dok se pneumatici koji imaju oznaku "M+S" smatraju zimskim pneumaticima i mogu se koristiti u navedenom periodu.

Razlika između ljetnjih i zimskih pneumatika je značajna zbog njihovog sastava, navodi se i dodaje da su ljetnje gume otpornije na visokim temperaturama, dok su zimske od materijala koji je otporniji na niskim temperaturama.

Na temperaturi ispod sedam stepeni ljetnje gume gube svoju najvažniju karakteristiku - dobro prijanjanje i njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od uobičajenog traga koji ostavljaju zimski pneumatici.

Razlika između ljetnjih i zimskih pneumatika je i u dubini šare, podsjeća se u saopštenju i napominje da su zimske gume bolje za upotrebu čak i kada su kolovozi suvi, ako su temperature niže od sedam stepeni, kao i da je konstrukcija metalnog "kostura" zimskih guma tvrđa i otpornija na mehaničke udare.

Kolika je "uloga" odgovarajućih pneumatika u bezbjednosti saobraćaja govori i podatak da oko četiri lica pogine i 80 bude povrijeđeno svakog mjeseca usljed klizavog kolovoza zbog vremenskih prilika, u zimskom periodu godine, navodi se u saopštenju.

Podsjeća se da je, prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima, vozač dužan da u saobraćaju na putu posjeduje zimsku opremu i koristi je na propisan način, te da je u suprotnom predviđena novčana kazna.

Agencija za bezbjednost saobraćaja apeluje na vozače da prilagode vožnju uslovima na putu, poštuju saobraćajne propise, drže odgovarajuće odstojanje i budu oprezni tokom vožnje.

 

I na teritoriji BiH je, u periodu od 01.11. do 01.04 naredne godine, zakonski obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske i uslove na putu. 

Pravilnik o saobraćaju u zimskim uslovima propisuje obaveznu zimsku opremu a pod njom se podrazumijeva:

- pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili

- pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lanci za snijeg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili

- pneumatike za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lancima za snijeg, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Vreća pijeska i lopata za teretna vozila nisu više obavezni ni po pomenutom Pravilniku.

U skladu sa članom 228. Zakona, ako ovlašteno lice zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlašteno lice isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.

 

Foto naslovna: Screenshot/Dino DIY
Video: Dino DIY/Dino DIY
Izvor: Nportal/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter