Vozi to na Balkan - Nijemci ne znaju šta će sa 350.000 dizelaša


Vozi to na Balkan - Nijemci ne znaju šta će sa 350.000 dizelaša

Nakon skandala sa Folksvagenom, sve više evropskih gradova uvodi ograničenja ili zabrane za dizel vozila. To u nepovoljan položaj stavlja preprodavce polovnih automobila, prenosi DW.

“Donedavno mi je prodaja dizelaša išla odlično, a sada ih se ne mogu osloboditi zbog tih zabrana. Evo, Pasat dizel, euro 6, skoro nov automobil, ne mogu da prodam ni za 7.000 eura nižu cijenu”, priča Akajgan Hasan, vlasnik prodavnice polovnih automobila u Njemačkoj.

Prema podacima njemačkog udruženja trgovaca automobila, dizel vozilo staro tri godine, sa 45.000 pređenih kilometara, gubi polovinu svoje vrijednosti.

U rukama njemačkih trgovaca trenutno se nalazi oko 350.000 novijih polovnjaka, ukupne vrijednosti pet milijardi eura, koji ne mogu naći svojeg kupca.

“Svi mi govore teraj auto na Balkan, izvezi ga u Srbiju, Hrvatsku, prešao je 300.000 kilometara, a može još toliko”, priča jedan trgovac.

To je, po prilici, ono što nemački autodileri i rade. Tokom 2018. godine na istočno i jugoistočno evropsko tržište iz Njemačke je izvezeno 226.000 polovnih vozila. To je dvostruko više u odnosu na 2013. godinu, prije Folksvagenovog skandala, kada ih je izvezeno 142.000.

Njemci sve manje kupuju dizelaše zbog zabrane, odnosno, ograničenja, tzv. ekoloških zona, koje su u posljednjih nekoliko godina uvedene u pedesetak njemačkih gradova.

Dizelašima je zabranjeno da ulaze u centar Štutgarta i Hamburga, a prema najavama, zabrane će u budućnosti biti još i rigoroznije. Istim stopama kreće i Milano i London.

Izvor: DW

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks