VSTS (stid i sramota BiH) prije tri godine Dalidu Burzić oslobodio odgovornosti, danas je suspenduju?


VSTS (stid i sramota BiH) prije tri godine Dalidu Burzić oslobodio odgovornosti, danas je suspenduju?

Novi zadatak za Tužilaštvo BiH jeste da preispitaju raniju odluku disciplinske komisije kojom je Burzić oslobođena disciplinske odgovornosti, a radi se o potpuno istim okolnostima, kaže Ifet Feraget

"To je bilo naguravanje koje je eskaliralo, nije on njega htio ubiti. Ja nju (Alisu) ne dam, jadna ona, išla je i hodžama kako bi se sjetila“….kazala je bivša glavna tužiteljica Tužilaštva KS i sad već suspendovana sutkinja Suda BiH Dalida Burzić na sastanku održanom 15. marta 2016. godine Murizu Memiću i njegovom pravnom savjetniku Ifetu Feragetu. 

Tog dana Burzić im je saopštila da je Dženan Memić ubijen, a u maju iste godine uputila je pismo porodici Memić u kojem im govori da će ovaj slučaj biti prioritet u radu Tužilaštva KS. 

Nekoliko mjeseci nakon toga dolazi do prekvalifikacije krivičnog djela u saobraćajnu nesreću sa smrtnom posljedicom, a Dalida Burzić na konferenciji za medije u februaru 2017. javno priznaje da je porodici Memić govorila da je ubistvo i da im je to, čak, i pismeno potvrdila, ali da su „išli krivim putem“: „Tvrdim da smo zalutali u tu kvalifikaciju i vratili se na onu kako se tretiralo na početku, a to je da se radi o saobraćajnoj nesreći“. 

Dalida Burzić je suspendovana nakon što je Tužilaštvo BiH protiv nje otvorilo istragu zbog umiješanosti u slučaj Memić. Zbog ovog predmeta, preciznije zbog javnih istupa i kontakta sa oštećenima u predmetu Memić, protiv nje je 2019. godine podizana i disciplinska tužba, ali su je disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH tada oslobodile odgovornosti. U to vrijeme u javnosti su se mogle čuti priče da je sve izrežirano i da se ishod unaprijed znao. Na čelu VSTV-a tada je bio Milan Tegeltija kojem Burzić može zahvaliti što je, u momentu kada se počeo rušiti predmet protiv Seferovića, imenovana za sudiju Suda BiH. Ne zaboravimo da je sjednica na kojoj su razmatrani prigovori i ocjenjivanje rada Burzić bila zatvorena za javnost.

Prvostepenu disciplinsku komisiju tada su, podsjetimo, činile Željka Radović i Sanela Gorušanović-Butigan. One su i danas članice Vijeća koje tri godine kasnije donosi sasvim oprečnu odluku i suspenduju Dalidu Burzić sa pozicije sudije Suda BiH do okončanja istrage. 

„Očekivao sam njenu suspenziju, jer kakva bi to bila istraga ako u sudu, koji donosi odluke po prijedlozima tužilaštva, sjedi i sudija koji je predmet te iste istrage“, kaže Ifet Feraget. On istovremeno ističe da je odlukom da suspenduju Dalidu Burzić, VSTVBiH doveo u pitanje svoj integritet s obzirom na to da se radi o istim okolnostima po kojima je samo tri godine ranije pravosnažno oslobođena odgovornosti. 

„Novi zadatak za Tužilaštvo BiH jeste da preispitaju raniju odluku disciplinske komisije kojom je Burzić oslobođena disciplinske odgovornosti, a radi se o potpuno istim okolnostima. Ko je bio taj ko je servisirao tu disciplinsku tužbu da ona bude oslobođena, a da se sad desi da bude suspendirana. VSTV je kao regulator davno trebao donijeti ovakvu odluku, koja je jedina ispravna, ali ipak je njihov integritet doveden u pitanje“, tvrdi Feraget. Dodao je da se nameće pitanje zbog čega nisu reagovali još prije četiri godine kada je donesena prva oslobađajuća presuda za Ljubu i Bekriju Seferovića koji su optužnicom Tužilaštva KS, na čijem čelu je tada bila Dalida Burzić, bili optuženi za saobraćajnu nesreću koja je sa posljedicu imala Dženanovu smrt. 

Podsjetimo da su odlukom Vrhovnog suda FBiH Seferovići pravomoćno oslobođeni ove optužbe. 

Kako je to već Žurnal u nekoliko ranijih tekstova najavljivao, Tužilaštvo BiH je otvorilo i istragu zbog ubistva Dženana Memića, ali se ona vodi protiv nepoznatih osoba s obzirom na to da njihov identitet trenutno nije u potpunosti rasvijetljen.

Istom istragom obuhvaćeno je i šest osoba osumnjičenih za ometanje istrage i pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela, a među njima su Burzić, bivši kantonalni tužilac Meris Ćato, bivši komesar policije KS Vahid Ćosić, saobraćajni vještak Ševal Kovačević, te pripadnici MUP-a KS Nurija Mehić i penzionisani Sakib Kremo. Podsjetimo da su oni i među 45 osoba protiv kojih je Muriz Memić još prije nekoliko godina podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH. 

Meris Ćato je rukovodio uviđajem 8. februara 2016. u Velikoj Aleji na Ilidži, a usred sudskog procesa Seferovićima dao je ostavku na poziciju tužioca i prešao je u advokate. On je jedan od devet tužilaca koji su bili zaduženi za ovaj predmet. Svjedočio je i u sudskom procesu koji se pred Sudom BiH vodi protiv Alise Ramić i njenog oca Zijada Mutapa, policajaca Josipa Barića i Hasana Dupovca i Muamera Ožegovića i na većinu pitanja tada je odgovarao da se ne sjeća. 

Na istom suđenju u martu ove godine saslušan je i zaštićeni svjedok M-16 koji je kao policajac bio zadužen da sačini izvještaj sa fodokumentacijom s lica mjesta u Velikoj aleji i on je izjavio da je tadašnji komesar Vahid Ćosić, koji je u to vrijeme bio komesar, naredio da se neke od fotografija izbrišu i da se izmijeni izvještaj. O svemu je pismeno obavijestio Dalidu Burzić, ali mu se ona nikad nije javila.

Ševal Kovačević je, kao vještak koji je sačinio nalaz o saobraćajnoj nesreći, saslušan u Kantonalnom sudu u Sarajevu još 2017., u vrijeme kada se sudilo Seferovićima. Međutim, sud je odbacio njegov nalaz ocjenjujući ga kontradiktornim i neprihvatljivim.

Porodica Memić već godinama tvrdi da je njihov sin i brat Dženan ubijen. Na suđenju koje se pred Sudom BiH vodi protiv pet osoba zbog sumnje da su počinile organizirani kriminal i da su učestvovale u zataškavanju Dženanovog ubistva mogli su se čuti šokantni detalji koje su iznosili neki od aktuelnih, ali i bivših pripadnika MUP-a KS od kojih su većina tražili da im se zaštiti identitet.

Tužilaštvo BiH nastavlja sa istragom, a očekuju se nova saslušanja i privođenja.
Piše: Zinaida Đelilović
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter