Vučić razgovarao sa majkom pretučene djece na Kosovu i Metohiji - Uslov za dijalog sa Prištinom je...


Vučić razgovarao sa majkom pretučene djece na Kosovu i Metohiji - Uslov za dijalog sa Prištinom je...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se povodom situacije na KiM i odnosa sa Prištinom, a otkrio je i da li će doći do dijaloga.

On je započeo obraćanje opisujući incident napada na srpsku decu i naveo da ih je majka zatekla na kolenima.

"Brat i sestra, Dara i Kristijan, u selu Žitkovac, opština Zvečan napadnuti su od strane takozvane Kosovske policije. Kristijana su udarali nogama po telu, oborili na zemlju, i u klečećem stavu ga držali. Daru su takođe oborili i vukli po zemlji. Kada je došla njihova majka, Marija, sa kojom sam jutro imao priliku da razgovaram, zatekla ih je kako joj sina drže na kolenima, na zemlji, a ćerku bosu, koja je od stresa nekoliko puta kolabirala", rekao je Vučić.

"Ti takozvani policajci su rekli da su zaustavljali sve sa kacigama i kapama. Zamislite, deca su imali kacige i kape i vozili su kvada, a oni su valjda mislili da su to teroristi. Pokušavamo na svaki način da sačuvamo mir i stabilnost. Naša zemlja je dala sve da to tako i bude. Da čuvamo mir i da najbrže napredujemo u svojoj istoriji, međutim koliko god da smo se trudili mi izlaza više nemamo", započeo je Vučić i skrenuo pažnju da nijedan Albanac nije upucan, ranjen ili teže povređen.

"Bilo je međusobnih zavrzlama i tuča mladića srpske i albanske nacionalnosti kada su Albanci provocirali i prelazili mostom u Mitrovici. Nikada ništa ozbiljnije i nikada ništa što bi Srbi organizovali. Braća Stefan i Miloš Stojanović od 11. i 21. godine upucani su u Gotovuši od strane pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga Aljbina Kurtija. Miljan Delević upucan je na Bistričkom mostu. Metak je tada prošao kroz njega. Niko nikada nije odgovarao, niko se ne nalazi ni u kućnom, ni u bilo kakvom drugom pritvoru. Tzv. kosovska policija pucala je na Milana Jovanovića, 39 godina, kod nelegalnog punkta na Bistričkom mostu dok je nosio šerpe i lonce", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije naglasio je da je KBS saopštio da se to nije dogodilo i da je to srpska izmišljotina, a kasnije su rekli kako su otvorili istragu.

Zahtevi Srbije

"Dakle, ono što im tražimo sve vreme, to je povucite lažne gradonačelnike iz opština kojima ništa ne pripadaju, povucite specijalne policijske snage iz tih opština i povucite ih sa severa Kosova. Nemojte maltretirati ljude po Bistričkom mostu i na drugim mestima i ne ubijajte ih više kao što to stalno radite. I ono što tražimo, to je da pustite sve nevine Srbe", dodao je on.

"Zbog čega su krenule barikade? Zbog maltretiranja i šikaniranja našeg naroda. Provokacija na dnevnom nivou protiv našeg naroda".

"Kurtiju je sve dozvoljeno"

"Dolazimo tu do suštinske odluke zapadnih zemalja, koje mi moramo da budemo svesni. Oni dopuštaju upucavanje Srba, maltretiranje i šikaniranje Srba. Sve je dozvoljeno Kurtiju. Rukovode se politikom takozvanog svršenog čina".

On je naglasio da vojska Srbije nikada nije prelazila administrativnu liniju.

"Nikada nismo prelazili, nikada naši organi nisu prešli administrativnu liniju. Ako je budu prelazili, bićete obavešteni onako kako sam to rekao komandantu KFOR-a. Iako je u budućnosti budu prelazili, neće se vraćati. "

"Besmisleni razgovori sa Prištinom"

Vučić je rekao da je besmisleno da se razgovara sa Aljbinom Kurtijem i da neće razgovarati sa njim sve dok ne pusti Srbe, dok se lažni gradonačelnici ne povuku i policijske snage.

"Neka oni razgovaraju. Imaju monitoringa koliko hoće. Imaju i o čemu da razgovaraju", dodao je.

"Naš narod je pod žestokim udarom ubica, lažova i prevaranata. Dovoljno sam svestan koliko je opstanak našeg naroda ugrožen", rekao je Vučić.

On je naveo da je pred Srbijom mnogo odluka u narednim danama, a da to nisu odluke koje se tiču malog broja ljudi. Srbija će gledati da sačuva mir, ali da neće dozvoliti ugrožavanje života pripadnika srpskog naroda samo zato što su Srbi.

Predsednik je dodao da Kurti želi rat po svaku cenu i da ima razlog za to.

"Da li ću tehnički da odlučim da se pojavim ili ne pojavim, da li da im dam tu priliku ili ne, o tome ću da odlučim. To će biti naša taktička odluka. A dijalog sa Kurtijem to je nepostojeći dijalog, ljudi, vi razumite?", objasnio je Vučić.

Foto naslovna: Screenshot/Video plus/Tanjug 
Izvor: B92/rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter