Za pojedine djelatnosti u Srpskoj struja poskupljuje za 240 odsto - ERS traži opravdanje


Za pojedine djelatnosti u Srpskoj struja poskupljuje za 240 odsto - ERS traži opravdanje

Cijena struje u Republici Srpskoj za pojedine privredne djelatnosti od 1. januara iduće godine biće viša za 240 odsto, pokazuju prijedlozi ugovora koje je „Elektroprivreda Republike Srpske“ (ERS) dostavila privrednicima, a koji su u posjedu portala CAPITAL.

Iz jedne firme koja se bavi rudarenjem kriptovaluta kažu kako im je ERS novim ugovorom ponudio tri puta skuplju struju.

Naime, oni trenutno kilovat električne energije plaćaju 0,106900 KM bez PDV-a u većem dnevnom tarifnom stavu (VT) i 0,071300 KM kada su u manjem dnevnom tarifnom stavu (MT).

Nova cijena za VT iznosi 0,363900 KM bez PDV-a po kilovatu i 0,242600 KM za MT.

“Imamo nekoliko zaposlenih radnika i sa njima će kroz par dana biti raskinuti ugovori o radu. Izlaza nemamo”, poručuju iz te firme.

Jedan ugostitelj, koji kao samostalni preduzetnik, radi u istočnom dijelu Srpske i takođe nije siguran kako će sa novim cijenama struje opstati.

Prema dokumentaciji koju nam je dostavio on će struju u većoj tarifi plaćati 0,1478 KM,  a u manjoj 0,0985 KM, bez PDV-a.

Do sada je to bilo značajno povoljnije. Naime, po aktuelnom ugovoru on je za veću tarifu plaćao 0,0841 KM, a manju 0,0561 KM.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore Jovan Bratić kaže kako je razočaran činjenicom da su i preduzetnici obuhvaćeni poskupljenjem.

“Ovo je nekontrolisani udar koji će se vratiti kao bumerang. Na tržištu je pandemija ilegalnog rada koja će se sada samo raširiti. Dobar dio majstora i zanatlija je otišao vani i ne vidim na koji će ih način neko vratiti”, kazao je on.

Podsjećamo, iz „Elektroprivrede Republike Srpske“ su se juče pohvalili kako će, i pored poskupljenja, struja u Srpskoj biti najjeftinija u regionu.

Poskupljenje pokušavaju predstaviti tako što cijene porede sa cijenama struje na referentnim berzama, gdje se one kreću oko 250 evra po megavat satu.

“U odnosu na nju “Elektroprivreda” svojim kupcima nudi popuste od 82 do 52 procenta, s tim što bolnice, vodovodi i javna rasvjeta imaju povlašten položaj u odnosu na sve ostale kategorije kupaca koji se snabdijevaju po tržišnim uslovima i za njih će cijene električne energije biti čak pet puta niže od tržišnih“, kažu u ERS-u.

Piše: Dejan Tovilović
Foto naslovna: Pixabay
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter