Za radnike u štrajku para nema, ali za Prointer ima? Krivična prijava protiv Zore Vidović (Video)


Za radnike u štrajku para nema, ali za Prointer ima? Krivična prijava protiv Zore Vidović (Video)

Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić predala je danas krivičnu prijavu protiv ministra finansija u Vladi Republike Srpske Zore Vidović, zbog zloupotrebe službenog položaja, čime je omogućeno protivpravno pribavljanje imovinske koristi firmi „Prointer“ nastalo izmjenom Pravilnik o tehničkim karakteristikama računarskog sistema za nadzor priređivanja igara na sreću. 

„Ovom izmjenom je naknada za nadzor po terminalu podignuta sa sadašnjih 40 КM na 50 КM po terminalu što je rast od 25%. Prema zvaničnim podacima Republičke uprave za igre na sreću, ovakvih aparata ima oko 12.000 (terminala i automata). To znači da će građani Srpske ovu uslugu „Prointeru“ umjesto sadašnjih 480.000 КM, mjesečno plaćati 600.000 КM, što na godišnjem nivou iznosi dodatnih 1,44 miliona koje će građani morati platiti „Prointeru“, izjavila je predsjednica Narodnog fronta. 

Ona kaže da je ova izmjena pravdana činjenicom da je ugovorom koji je potpisan između Ministarstva finansija i kompanije “Prointer“ regulisano da se u slučaju vanrednih okolnosti koje ometaju izvršenje ugovornih obaveza može tražiti izmjena, pa je zahtjev za izmjenu Pravilnika u suprotnosti sa ranije potpisanim ugovorom. 

„Naime, u osnovnom ugovoru koji je zamijenjen izmjenjenim Pravilnikom od 8.3.2024. godine nije predviđeno da se navedene cijene koje pruža kompanija „Prointer“ mogu povećati iz razloga inflacije, jer inflacija nije vanredna okolnost koja bi ometala izvršavanje ugovornih obaveza“, navodi Trivićeva. 

Dodaje da je navedeno lice, Vidović Zora zloupotrebom službenog položaja i ovlaštenja koja su joj povjerena članom 76. stav 2 Zakona o republičkoj upravi, omogućila privrednom društvu „Prointer“ prihodovanje u iznosu od dodatnih 1,44 miliona КM na godišnjem nivou, a koja padaju na teret svih građana Republike Srpske. 

Кako navodi Trivićeva, Zora Vidović je dodatno, zloupotrebom službenog položaja iz Člana 315 Кrivičnog zakonika, oštetila budžet, naručujući studiju opravdanosti od trećih lica, kojom je trebalo pokriti i opravdati navedeno povećanje naknade koja se plaća po aparatu.

Teret dokazivanja nastanka vanrednih okolnosti morao je izvršiti „Prointer“, a ne Ministarstvo finansija, čime je budžet Republike Srpske, prema pisanju pojedinih medija, dodatno oštećen za 140.000 КM koliko je iznosila ova naručena studija opravdanosti.  

„I radi podsjećanja - želim da naglasim, da računarski sistem za nadzor igara na sreću građane Srpske košta oko 15 miliona godišnje i to na deset godina na koliko je sklopljen Ugovor sa „Prointerom“, a da je ovaj sličan posao građane Srbije koštao 3,6 miliona КM i to jednokratno, bez ikakve obaveze daljih plaćanja. Srbija je osam puta veće tržište od Srpske i onda je razmjera pljačke naroda na samo ovom poslu preko režimske firme Prointer još evidentnija, ali očigledno im ni to nije bilo dovoljno“, zaključila je Jelena Trivić. 

 

Video:

 

Foto naslovna: BN
Video: BN Televizija/BN Televizija
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter