Za remont autobusa HET plaća 51.527 maraka

Za remont autobusa HET plaća 51.527 maraka

Na internet oglasnicima nude se modeli „Setra 315“ po znatno nižoj cijeni od one koju je HET spreman platiti za remont takvog autobusa.

Mada će, po svemu sudeći, i ovu godinu kao i prethodne HET završiti s gubicima koji se mjere desetinama miliona maraka, uprava ovog preduzeće ne prestaje s rasipanjem novca preko sumnjivih javnih nabavki.

Iako se na slobodnom tržištu polovni autobus marke „Setra 315“, može kupiti po cijeni od 15 do 50 hiljada maraka, Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) će samo za remont ovakvog vozila firmi iz Podgorice platiti 51.527,18 KM.

Kako se može vidjeti iz odluke koju je uprava HET-a donijela 16. septembra ove godine, postupak javne nabavke je proveden metodom konkurentskog zahtjeva za dostavljanje ponuda.

Jedinu ponudu, kako se navodi u ovoj odluci, do 11. 9. 2018, uputio je ponuđač „Ljetopis automotive“ d.o.o.Podgorica.

Autobusi marke „Setra 315“ su proizvođeni do 2006. godine, kada su ih zamijenili noviji modeli.

Na internet oglasnicima nude se modeli „Setre 315“ po znatno nižoj cijeni od one koju je HET spreman platiti za remont takvog autobusa.

Mada će, po svemu sudeći, i ovu godinu kao i prethodne HET završiti s gubicima koji se mjere desetinama miliona maraka, uprava ovog preduzeće ne prestaje s rasipanjem novca preko sumnjivih javnih nabavki. Pažnju javnosti nedavno je privukla informacija da će ovo preduzeće, bez obzira na gubitke, „Integral inženjeringu“ iz Laktaša platiti preko 10 miliona maraka za izgradnju mosta preko Trebišnjice. Dok se javnost bavi milionskim ciframa sumnjivih javnih nabavki, „sitniji poslovi“, poput ovog remonta autobusa, prolaze nezapaženo.

 Rupa u zakonu ili „sreća“?

Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, u članu 87, precizirano je da „ugovorni organ provodi postupak konkurentskog zahtjeva za dostavu ponuda u slučaju da je procijenjena vrijednost nabavke robe ili usluge manja od iznosa od 50.000 KM, odnosno kada ja za nabavku radova procijenjena vrijednost manja od iznosa od 80.000 KM.“

U slučaju „generalnog remonta autobusa“ radi se o nabavci usluge, što je jasno navedeno i u pomenutoj odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača. Navedeno je i da je procijenjena vrijednost javne nabavke 40.000 KM, čime je ispoštovan zakon. Međutim, izabrana je znatno skuplja ponuda od predviđene vrijednosti, pa će firma „Ljetopis automotive“ iz Podgorice inkasirati preko 51 hiljadu maraka sa računa HET-a.

Pitanje je sada da li je pronađena još jedna rupa u Zakonu o javnim nabakama koji je, sudeći prema njegovoj čestoj zloupotrebi, šupalj kao rešeto ili je crnogorski ponuđač bio te sreće da jedini dostavi ponudu komisiji HET-a za izbor najpovoljnijeg ponuđača?

Firma „Ljetopis automotive“ je javnosti u Crnoj Gori, inače, poznata po tome što već dugi niz godina u toj državi redovno pobjeđuje na tenderima za nabavku automobila za vladu, ministarstva i javna preduzeća. Kažu da „imaju sreće“ pri izboru najpovoljnijeg ponuđača, zato što je vlasnik kompanije, inače glavnog crnogorskog uvoznika mercedesovih automobila, blizak vladajućoj stranci u toj zemlji, u kojoj je obavljao i visoke partijske dužnosti.

Za razliku od „uspješnih“ kompanija kojima dodjeljuju poslove, Hidroelektrane na Trebišnjici bi i ovu godinu mogle završiti s gubicima većim od 20 miliona maraka. Prema priznanju uprave ovog preduzeća, gubici u poslovanju HET-a su polovinom ove godine premašili 10 miliona maraka. Gubici se pravdaju „lošom hidrološkom situacijom“ i havarijom u HE „Plat“ kod Dubrovnika koja radi u sklopu ovog sistema.

Piše: Miljan Kovač

Izvor: impulsportal.net

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks