Zafranović: Na jesen snimanje filma -Djeca Kozare-


Zafranović: Na jesen snimanje filma -Djeca Kozare-

Poznati hrvatski režiser Lordan Zafranović zahvalio je Vladi Republike Srpske za finansijsku podršku filmu "Djeca Kozare" i potvrdio da će snimanje ovog ostvarenja početi na jesen.

Zafranović je izrazio zadovoljstvo što su vlasti Srpske prepoznale značaj ovog filma i poruke koje nosi.

"Riječ je o značajnim sredstvima, pogotovo ako se ima u vidu kroz šta sve zemlje u svijetu danas prolaze zbog aktuelne pandemije virusa korona", rekao je Zafranović za "Glas Srpske".

Zafranović, koji živi i radi u Pragu, kaže da je još daleko sklapanje konačne finansijske konstrukcije, ali da najavljeni početak snimanja filma neće biti pomjeran.

"Snimaćemo ga u etapama. Prva klapa bi trebalo da padne na jesen u Srpskoj. Cijeli film će biti snimljen na području Kozare, na samom stratištu", naveo je Zafranović.

On je ponovio da će film predstaviti svu tragediju stradanja djece, srpskog i drugih naroda koja se desila u vrijeme Drugog svjetskog rata i ispričati tragičnu priču o genocidu koji je počinila NDH.

"Da bi došlo do pomirenja i razumijevanja treba snažno izgovoriti istinu, a ovoga puta o zločinima nad djecom u vremenu NDH i nacističke okupacije. Dugo je ta tema bila zatvorena i došao je trenutak da se snimi i film", naglasio je Zafranović.

On kaže da je u međuvremenu otvorio i firmu u Banjaluci koja bi trebalo da se bavi prikupljanjem dodatnih finansijskih sredstava, ali i promocijom ovog filmskog projekta.

Vlada Republike Srpske je na sjednici održanoj 25. marta zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija da u svrhu finansijske podrške ovom filmu obezbijede iz budžeta za ovu godinu 200.000 KM.

Izvor: n.n.

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter