Zafranović: Pokušaću da upozorim Evropu na nešto što je zlo

Zafranović: Pokušaću da upozorim Evropu na nešto što je zlo

Čuveni reditelj Lordan Zafranović boravio je proteklih dana u Beogradu, gde je na nedavno završenom 46. Festu predsedavao žirijem u takmičarskom programu „Srpski film“. Boravak u našem gradu iskoristio je i za dogovore oko snimanja filma „Deca Kozare“. U izjavi za RTS objasnio je na koji način će se baviti tematikom Drugog svetskog rata.

Deca Kozare je priča po scenariju Arsena Diklića o deci iz zbegova u Drugom svetskom ratu koja su uglavnom završila u logorima.  

„To je bilo ustaško-nemačko čišćenje čitave teritorije Kozare, to je ogromna teritorija i tu su deca naravno u zbegovima i tim pratećim stvarima, otišla nešto u logore, najviše u Jasenovac, u dečje logore“, rekao je Zafranović za RTS.

„I jedna velika priča o jednoj ženi koja se zvala Budisavljević, koja je bila Austrijanka, i koja je masu te dece na herojski način spasavala tako da imamo i tu priču.“

Čuveni jugoslovenski i hrvatski reditelj priprema još jedan projekat koji bi na neki način trebalo da zaokruži njegovo bavljenje Drugim svetskim ratom.

„Radi se o jednom pokušaju da se ta masovna histerija ubijanja onog ko nije tvoje rase i tvojih ideoloških pogleda, da se jednostavno upozori ne znam više ko u Evropi, posle ovih pustih revizija istorije i zaboravljanja, da se nekako upozori da je to nešto što je zlo, to je sve što ja hoću da uradim, naravno na jedan način koji će po meni biti dosta žestok“, objasnio je Zafranović.


Izvor: RTS