Zaigralo kolo pred Bijelom kućom: Film o srpskoj tradiciji snimljen u Vašingtonu! (Foto)


Zaigralo kolo pred Bijelom kućom: Film o srpskoj tradiciji snimljen u Vašingtonu! (Foto)

Upravo je završen deo snimanja nacionalnog projekta za dokumentarni film i serijal SRPSKO KOLO u Vašingtonu, u SAD . Srpsko Kolo se snimalo i igralo na više lokacija u glavnom gradu SAD.

Uz podršku i organizaciju Srpskog kulturnog centra OPANČIĆI  u  Vašingtonu, projekat je  sniman ispred Bele Kuće, na Džefeson Memorijalu, ispred čuvenog Vašingtonskog spomenika i na više drugih lokacija.

Srpski kulturni centar OPANČIĆI  u  Vašingtonu  je okupio  izvođače iz svoje tri folklorna  ansambla i , devojačkog hora,  kamernog hora “Srbijana”,  solistu na harmonici Marka Mitića-Kalču, etno grupu za promociju narodnih nošnji i tradicije, kao i dečji hor i dečju folklornu grupu pri Hramu Svetog Luke.

Organizaciju snimanja pomogla je i Ambasada Republike Srbije u Vašingtonu.

Nakon velikog uspeha koji je ostvario prethodni dokumentarni film Teslin Narod koji se kvalifikovao za Nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020, Optimistic film i reditelj Željko Mirković započeli su novi dokumentarni film i serijal SRPSKO KOLO.

Nacaionalni projekat SRPSKO KOLO  realizuje se u saradnji sa Nacionalnim Ansamblom «Kolo», Etnografskim Muzejom Beograd, Srpskim Nacionalnim Savezom u Pitsburgu (SAD), Nacionalnim Ansamblom «Venac» sa Kosova i Metohije, Srpskom Akademijom nauka i umetnosti (SANU) i Turističkom organizacijom Srbije. Projekat su do sada podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski Sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, Grad Niš, Grad Pirot, Grad Zaječar i Grad Užice, kao i Srpski kulturni centar OPANČIĆI u  Vašingtonu.

“Kolo je za srpski  narod više od igre. Ugrađeno je u naš genetski kod, iznova nas  obogaćuje čistotom folklornog nasleđa,  diktira nas fenotip i ne dozvoljava da se Srbin iščupa iz korena ma gde živeo. Kao i naši preci vekovima unazad, i mi se danas hvatamo u kolo da iskažemo radost, ljubav,  rodoljublje, da igramo iz ponosa,  ali i da  “nadigramo ” a nekad i iz inata  da pobedimo !

Mi, Srbi u Americi,  smo kroz kolo našu decu naučili srpskom jeziku i istoriji, kako se sa ponosom nosi srpska nošnja, kako se slavi  Svetosavlje i poštuje tradicija i kako “niko nema što Srbin imade!” Nema Srbina, Srpkinje ni srpskog deteta kome srce ne zaigra u kolu.  Kolo je kao najfinija nit koja  spaja duhovne i svetovne vrednost srpskog individualnog i kolektivnog bića. I kako pesnik kaže,  kolo ume da bude “vilovito, plahovito , napleteno navezeno, okićeno, začinjeno…. ”  Kolo je svevremenska kategorija kojoj se iznova vraćamo u slavu naših predaka i u zavet svome rodu i narodu.”  – Dr. Danica Marinac – Dabić, Lekar i Direktor u Centru za Medicinska sredstva u  US FDA-u,  i Umetnički Direktor Srpskog kulturnog  centra OPANČIĆI u Vašingtonu 

“Kolo sam počeo da igram sa 5 godina. U to vreme smo imali redovne vežbe u crkvi posle liturgije. Sećam se jedne vezbe kada smo tako uzbuđeno igrali čačak da je luster pao sa plafona dok smo igrali. Na mene  je kolo ostavilo ovakva sećanja koja su nastala sa mojim veoma bliskim prijateljima Srbima sa kojima se ne bih sprijateljio da nisam učestvovao u kolu. Pored sećanja i stvaranja i negovanja osecanja zajedništva, kolo je bilo način da sačuvamo našu srpsku kulturu i tradiciju.”- Aleksandar Mikasinovich, Direktor Finansija u Ernst & Young, i član prve postave folklornog ansambla Srpskog kulturnog  centra OPANČIĆI u Vašingtonu.

«Kolo je energetska mašina duboko ukorenjeno u naš DNK, odakle vuče svoju magičnu energiju i moć. Srpsko Kolo je simbol sabornosti koje okuplja i stare i mlade i ujedinjuje srpski narod gde god da se nalazi u svetu. Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine. Dokumentarni film serijal SRPSKO KOLO govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima. Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru.» –  reditelj i producent, dr Željko Mirković

Izvršni producenti: Mikan Velinović, Đorđe Jovičić, Borislav Jovičin,

Stručni saradnici: Vladimir Dekić, Tijana Čolak-Antić Popović, Miloš Rastović,

Zdravko Ranisavljević, Vladan Životić,

Scenario: Željko Mirković, Nikola Nešković, Zdravko Ranisavljević,

Reditelj i producent: Željko Mirković

Produkcijski partneri: Srpska Akademija nauka i umetnosti (SANU), Ansambl Kolo, Etnografski muzej Beograd,  Serb National Federation (SAD), Nacionalnim Ansamblom «Venac» sa Kosova i Metohije,

Projekat su do sada podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski Sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, Grad Niš, Grad Pirot, Grad Zaječar i Grad Užice, kao i Srpski kulturni centar “Opančići” u  Vašingtonu.

Foto: Promo
Izvor: Promo/serbiantimes.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter