Zakon o zabrani negiranja genocida Incko će nametnuti uoči 11. jula sljedeće godine

Zakon o zabrani negiranja genocida Incko će nametnuti uoči 11. jula sljedeće godine

Visoki predstavnik Valentin Incko nametnuće Zakon o zabrani negiranja genocida uoči obilježavanja 25. godišnjice od zločina koji su počinjeni nad Bošnjacima u Srebrenici, saznaje Insajder.

Izvori našeg portala iz diplomatskih krugova otkrivaju da šef OHR-a namjerava da Zakon o zabrani negiranja genocida, čije je nametanje juče otvoreno najavio, objavi neposredno prije 11. jula sljedeće godine.

- Na pripremi tog zakona u OHR se već intenzivno radi i planirano je da on stupi na snagu uoči 25. godišnjice stradanja srebreničkih Bošnjaka - tvrde naši izvori.

U jučerašnjoj izjavi za BHRT visoki predstavnik Valentin Incko potvrdio je da se u OHR "radi i na Zakonu o zabrani negiranja genocida koji bi, ukoliko ga ne donese državni Parlament, mogao biti nametnut".

- Ja ću sačekati nekoliko nedjelja. U međuvremenu, moji ljudi u pravnom odjeljenju rade na nekim elementima tog zakona o zabrani negiranja genocida. Mislim da je to kulturološki, moralni i etički imperativ, da se nešto tako uradi i Bosna i Hercegovina bi tada bila kao i druge zemlje koje kažnjavaju negiranje holokausta - rekao je Incko.

Izvor: insajder.in

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks