Zamalo da pojeftini gorivo u BiH? Vlast ismijava narod: Akcize ukinute, ali konačno tek za koji mjesec? (Foto)


Zamalo da pojeftini gorivo u BiH? Vlast ismijava narod: Akcize ukinute, ali konačno tek za koji mjesec? (Foto)

Kao što smo pisali juče, akcize na gorivo su, očekivano, ukinute. Ali ako ste pomislili da će gorivo od sada biti jeftinije, ipak ćete na to počekati. Možda i mjesecima.

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini koji se odnosi na ukidanje akcizana na naftu i naftne derivate u periodu od pola godine usvojen je danas u Domu naroda Parlamenta BiH, ali je usvojen je “u prvom čitanju” i, po svoj prilici, na njegovu primjenju će se još čekati.

Svih 14 prisutnih delegata je glasalo za, ali su neki, poput Dušanke Majkić iz SNSD-a, još juče najavili da će na ovom zakonu biti još intervencija.

Majkić je danas, nakon usvajanja Zakona, rekla da je potrebno je da zakon bude usvojen i u drugom krugu nakon amandmanske procedure, a u međuvremenu je moguće predložiti amandmane. Nakon toga je potrebno da se usvoje izmjene zakona i u drugom čitanju kako bi on stupio na snagu.

– Sjednica će, pretpostavljam,  biti do kraja augusta. Potrebno je da Komisija zasjeda i usvoji amandmane na ovaj najlošiji zakon koji je u mom životu došao. Koliko je parlamentarcima stalo da prigrabe afirmaciju za sebe, govorim o populizmu, vidi se po tome kako je zakon urađen. Tamo se očekuje da Savjet ministara vrši zakonodavnu funkciju. U tekstu se kaže da je ukidanje akciza na šest mjeseci, pa se kaže da će Savjet ministara to produžavati. Nemaju oni tu nadležnost po zakonu. Zamislite te provalije, pošto je pitanje kad će se formirati Parlamentarna skupština u narednom sazivu – istakla je Majkić.

Ona je dodala da je glasala ZA jer je “stravično raditi na brzinu” i budući da nije imala vremena, ali da će zato uložiti amandmane.

– Suština je da se uvodi temporalnost tog zakona, odnosno vremenski okvir, nakon čega se vraća na stanje kako piše u zakonu, ne nestaje taj član koji je osnovna odrednica. Utvrđuje mu se rok u skladu sa tržišnim uslovima. Samo parlament može uraditi to – dodala je Majkić.

Majkić je dodala i da je u BiH prisutan problem trenutnih zaliha goriva, kao i da smatra da je pozitivno to što cijene goriva već padaju zbog dešavanja na svjetskom tržištu naftom.

Izvor: gerila.info

IZNENADNI NAPAD BRIGE VLASTI ZA NAROD U BIH: Ukidaju li se, napokon, akcize na gorivo?

Nakon duže vremena u pojedinim gradovima BiH gorivo, tačnije benzin, se može kupiti ispod 3 KM po litri. Prema podacima sa aplikacije Federalnog ministarstva trgovine cijene dizela i benzina i dalje padaju, a konkretno u Fojnici je najniža cijena benzina, kao najniža u BiH, iznosila 2.96 KM, dok dizel košta od 3.31 do 3.66 KM.

U Srpskoj je taj pad cijena goriva nešto slabiji, ali ipak u padu. Predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima RS Dragan Trišić rekao je da je nastavljena tendencija pada cijena na svim benzinskim stanicama u Srpskoj.

– Cijene benzina svakako će na nekim pumpama biti blizu tri marke, što je čak 40 feninga niže u odnosu na početak mjeseca, a to je svakako značajno pojeftinjenje. Već danas imamo na nekim benzinskim pumpama cijene od 3,06 maraka na benzinima – rekao je Trišić za “Glas Srpske“ i dodao da su cijena dizela takođe u padu.

Istovremeno, Ustavnopravna i Komisija za finansije i budžet razmatrale danas su razmatrale izmjene Zakona o akcizama kojima bi akcize na gorivo privremeno bile suspendovano, što bo automatski značilo još niže cijene goriva, uz već primjetan pad cijena uzrokovanog padom cijena nafte na svjetskom tržištu.

Denis Bećirović, Amir Fazlić i Dušanka Majkić su glasali ZA, dok su suzdržane bile Marina Pandeš i Lidija Bradara iz redova HDZ-a BiH.

Ovim izmjenama zakona se predviđa da akcize na naftne derivate iznose 0 KM narednih šest mjeseci.

Sada je na potezu Dom naroda PS BiH koji bi usvajanjem izmjena Zakona o akcizama direktno snizio i cijene goriva u BiH za između 0,35 i 0,40 KM po litri.

Predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić istakla je da predloženi zakon ima niz nedostataka, zbog čega je najavila da će u narednoj fazi njegovog razmatranja uložiti amandmane kako bi se ta pitanja riješila.

Sada već davnog 18.marta ove godine, premijer Radovan Višković izjavio da od NSRS očekuje da na posebnoj sjednici prihvati inicijativu Vlade za ukidanjem akciza na naftu na mjesec dana, pa da delegati na Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, mogu da usvoje prijedlog NSRS. Višković je izjavio da bi ta inicijativa trebala biti provedena u djelo od 1.aprila i da nije u pitanju “prvoaprilska šala”.

“Time bi BiH bi od 1. aprila imala ukinute akciza na naftu i naftne derivate. To bi značilo da će tada cijene nafte i benzina biti oko dvije KM”, izjavio je tada Višković.

Narodna skupština je, ruku na srce, prihvatila inicijativu Vlade Republike Srpske i na tome je stalo, odnosno Dom naroda BiH je 24. marta odbio da hitno razmatra izmjene Zakona o akcizama BiH kojim bi se one ukinule na period od šest mjeseci, dok je Predstavnički dom ranije usvojio te izmjene.

Upravo su delegati iz redova SNSD-a u Domu naroda BiH bili ti koji su odbacili izmjenu zakona po skraćenom postupku. Time je ovaj prijedlog otišao na Kolegijum doma naroda na usaglašavanje i od tada ga niko nije spomenuo.

Protiv izmjena zakona o akcizama i o PDV je i Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH u kojem sjede tri ministra finansija. Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, je, čak i prije Viškovića, 6.februara najavio sastanak povodom kontrole regularnosti rasta cijena goriva na najvišem nivou za polovinu februara. Kasnije je ipak promijenio priču i nakon toga je protiv izmjene zakona koji se tiče akciza. Svoj stav pravdao je tvrdnjom da se prvo treba obezbjediti dovoljno goriva na BH tržištu jer ukoliko gorivo pojeftini u odnosu na susjedne Hrvatsku i Srbiju, moglo bi doći do nestašice goriva.

Bitno je napomenuti da je upravo Dušanka Majkić u martu ove godine rekla da “postoji konsenzus da treba sniziti akcize na gorivo, ali da ima nekoliko suštinskih pitanja i dodala da bi usvajanjem izmjena Zakona o akcizama bilo ugroženo isplaćivanje penzija”.

Šta se to promijenilo od marta do kraja jula pa ni penzije više nisu ugrožene ukidanjem akciza na gorivo nije jasno. Osim možda, gle čuda, činjenice da su Opšti izbori u ovom trenutku na malo više od dva mjeseca.

Ukoliko delegati Doma naroda Parlamenta BiH na sjednici zakazanoj za sutra usvoje po hitnom postupku prijedlog izmjena Zakona o akcizima jasno je, ako do sada nekome nije bilo jasno, kakav odnos političari imaju prema građanima ove zemlje.

Možda ćemo od sutra dobiti gorivo jeftinije za 40 feninga, ali zato će nas krasiti divne, velike, magareće uši.

Piše: Dejan Rakita
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter