Zarađuju milijardu eura zbog rasta bogataša

Zarađuju milijardu eura zbog rasta bogataša

Proizvođači superluksuznih automobila bilježe značajan rast potražnje zbog značajnog povećanja globalnog bogatstva, a Ferrari će usljed toga uspjeti da ostvari jedan ambiciozni cilj dvije godine ranije.

Čuveni italijanski proizvođač sportskih automobila objavio je devetomjesečni izvještaj koji je pokazao skok neto dobiti od skoro 40 odsto na 401 milion eura, a prihoda oko 14 odsto na 2,6 milijardi eura, prenosi Poslovni dnevnik.

Komentirajući rezultate, izvršni direktor Sergio Marchionne, najavio je kako bi Ferrari ove godine mogao ostvariti milijardu eura dobiti, i to dvije godine prije plana.

Ferrari je u devet mjeseci ove godine prodao 6,38 hiljada automobila, pet odsto više nego godinu ranije. Najviše Ferrarija, 2,94 hiljade, prodato je na tržištu Evrope i Bliskog gdje se bilježi skok prodaje od 46 odsto.

Gledano pojedinačno, na evropskom tržištu najviše Ferrarija kupuju Britanci, njih 666, a slijede Njemci s 560 komada. Britansko tržište je poraslo osam odsto, a njemačko više od deset odsto.

Na tržištima Sjeverne i Južne Amerike prodato je 2,08 hiljada automobila, a ta tržišta bilježe rast veći od 32 odsto. Slijede tržišta Japana, Australije, Singapura, Južne Koreje i Indonezije s 912 primjeraka i rastom od 14 posto.

Tržište Kine, koju još čine Hong Kong i Tajvan, poraslo je sedam odsto na 453 primjerka. Ferrarijevi prodajni rezultati u skladu su s potražnjom koju posljednjih godina bilježe i ostali proizvođači luksuznih i sportskih automobila.


Izvor: CDM