Zašto radnici bježe iz BiH? U Njemačkoj satnica 7 puta veća, hrana košta isto, nesporni slobodni dani i godišnji


Zašto radnici bježe iz BiH? U Njemačkoj satnica 7 puta veća, hrana košta isto, nesporni slobodni dani i godišnji

S platama koje nude poslodavci u BiH teško da se može preživjeti mjesec, a hranu plaćamo koliko i stanovnici bogatih zapadnih zemalja.

Radnici iz BiH masovno bježe u inostranstvo, i to najčešće zbog ponižavajuće malih plata i loših uslova rada. Sve više firmi suočava se s hroničnim nedostatkom radnika, pogotovo u sektoru građevinarstva i ugostiteljstva.

Poslodavci ih više ne mogu privući samo dobrim platama. Radnici sve više, osim materijalne sigurnosti, traže i adekvatne uslove, razne stimulacije, poštivanje radnog vremena, slobodne dane i godišnji odmor po zakonu.

Sva navedena prava u zapadnoj Evropi je mnogo lakše ostvariti nego u BiH, a plate su nekoliko puta veće.

Pixsell je izradio infografiku prosječnih zarada po satu u zemljama Evropske unije i evro zone. Istina, na njoj nema BiH, ali ako se uzmu u obzir službeni statistički podaci, jasno je koliko je rad u BiH “jeftin” u odnosu na Evropu.

Najniži troškovi rada po satu u EU zabilježeni su u Bugarskoj, gdje je satnica 9,30 eura, prate je susjedna Rumunija sa 11 i Mađarska 12,80 evra po satu.

Satnica u Letoniji iznosi 13,50, a u Hrvatskoj 14,40 eura.

Prosječna satnica u Sloveniji lani je bila 25,50 eura, a u Austriji 40,90 eura. U Sloveniji je, dakle, radnička satnica 77 posto viša nego u Hrvatskoj, a u Austriji gotovo tri puta viša, navodi se uz grafiku.

Najviša je je prosječna satnica u Luksemburgu, gdje iznosi 53,90, te u Danskoj gdje sat rada košta 48,10 evra, a u velikoj trojki je i Belgija sa 47,10 evra.

Izvor za izradu infografike su podaci iz analize Eurostata koja je objavljena početkom ove godine.

Po tim podacima, prosječni troškovi rada po satu u industriji iznosili su 32,20 evra u EU i 38 eura u evrozoni. U građevinarstvu su dosezali 28,50 eura, odnosno 31,90 evra. U uslugama troškovi rada po satu variraju između 31,80 evra u EU i 34,80 eura u evrozoni.

Dvije glavne komponente troškova rada su plate i nadnice te troškovi koji nisu direktno povezani s neto platama, kao što su doprinosi.

Najrazvijenije i socijalno najosjetljivije zemlje povećale su iznos satnice. Luksemburg s 50,90 evra, koliko je iznosila prošle godine, na 53,90 eura ove godine, Norveška je satnicu podigla za dva i po evra i ona sada iznosi 54,50 evra.

Satnica u Sloveniji kreće se između 20 i 30 eura, u Španiji 24,60 evra i Italiji 29,40 evra. Prosječna cijena rada po satu u Francuskoj, Njemačkoj Austriji i Irskoj kreće se između 40 i 43 eura, u Portugalu, Grčkoj, Češkoj, Slovačkoj i Estoniji između 15 i 20 eura, Litvaniji, Letoniji, Poljskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Malti je od 9 do 15 evra, piše Večernji list BiH.

Foto naslovna: Unsplash
Izvor: srpskainfo.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter