Zastrašujuća istina: Vrh policije Republike Srpske zataškava ubistvo policijskog načelnika Radenka Bašića!


Zastrašujuća istina: Vrh policije Republike Srpske zataškava ubistvo policijskog načelnika Radenka Bašića!

Bez obzira na sramna zataškavanja vrha policije Republike Srpske dokazi pokazuju istinu kako je saopštavam na ovom blogu. Europol je dokazao moje navode o povezanosti Dalibora Railića i Aleksandra Miljatovića oko ubistva Mihajla Stupara i mnogo ranije od navoda optužnice za ubistvo načelnika Bašića. Zašto nisam saslušan kao svjedok protiv organizovanog kriminala?!

Od prve objave na temu ubistva načelnika Radenka Bašića decidno tvrdim da je motiv brutalne egzekucije njegova istajnost na istrazi pokušaja ubistva, a potom i ubistva Mihajla Stupara zvanog Šmit. I to u smislu ubistva Stupara kao svjedoka-saradnika protiv narko mafije, a šta sam objelodanio još maja 2021. godine tekstom Ubijeni Mihajlo Stupar bio je svjedok protiv narko-mafije!. Podsjećam da je kriminalna organizacija Dalibora Railića tada djelovala u punom sastavu - računajući i policijske kriminalce.

"Nekoliko kadrovskih promjena u prijedorskoj policiji kakve je ciljno izveo direktor policije Siniša Kostrešević zatreslo je narko-mafiju baš kako sam to najavio, a vjerujte da Mihajlo Stupar neće biti posljednja žrtva započetih obračuna. Baš kao što nije bio prva žrtva problema na koji godinama ukazujem" naveo sam u tom tekstu bez primisli da bi nova žrtva mogao biti načelnik Radenko Bašić. Sa današnje distance vidim da sam mogao i trebao prepoznati takvu opasnost, no ostaje mi samo žaljenje za propuštenim.

Zato u momentu Bašićevog stradanja, tog kobnog jutra nisam imao dilema, pa objelodanjujem šta sam odgovorio kolegama na pitanje imam li koga voljnog za diskretno davanje informacija, odnosno pomoć u rasvjetljavanju ubistva. Na podnaslovnoj fotografiji vidite poruku poslanu 21. marta 2022. godine u 08,55 časova, dakle dva sata nakon počinjenja ubistva, a čiji sadržaj glasi:

"Hoću. Mislim da treba ići u pravcu ubistva Šmita Stupara i sukoba oko droge. Kada je šef smijenio Mikana i na njegovo mjesto doveo Bašića, koji nikad nije bio konekciji sa tim stukturama, krenuli su ozbiljni sukobi unutar policije. Dosta informacija koje sam objavio došlo je od tih Mikanovih smijenjenih inspektora, ali posredno jer sa sa njima neću da pričam ništa.

Dado Rajlic, onaj sto je Šmita prebio sa Vanjom Vukovicem, tandem koji je na lokalu godinama najjači oko droga, kad god me vidi žali se da ga policija maltretira. Ono, dobacivanje na trasi kafica jer ne sjedim sa tim likom, ali po tome znam da ga je Bašić pritiskao.

Znači, Dalibora Rajlića stavite na vrh onih koje treba provjeriti i idite po vezama sa ubistvom Mihajla Smita Stupara, gdje mislim da je on nalogodavac. U biti on nema sta izgubiti jer mu ne gine dugotrajni zatvor zbog Šmita, pa mu Bašić dodje kao "prikolica". Posebno ako ga je pritiskao za ovo ubistvo.

Malo njih ce sa mnom pristati da priča, ali ću sve pokušati jer znaš da na ovakve stvari nemam tolerancije. Javim ti čim nešto saznam". Vidite da sažeto identifikujem i počinioca i motiv i okolnosti ubistva, a ovo je samo jedna od brojnih poruka koje sam tih dana razmjenio sa kolegama u nastojanju da pomognem u tadašnjem opštem haosu.

Elem, bio je jedan kratak razgovor između Railiće i mene na trotoaru pored kafića, a koji je izuzetno bitan za razjašnjavanje pune istine. Ispričao mi je kako su četvorica inspektora za droge došli kod njega sa pričom da je svjedočio protiv njega oko droge. Kazao im je da svako može pričati svašta, pa tako je i to njihovo tek priča. Vrlo brzo inspektori su se vratili sa kopijom zapisnika o saslušanju svjedoka i istu dali Railiću, a zauzvrat uzeli su 2.000 eura, kako sam to objavio u mnoštvu tekstova.

Pomenute i neke druge informacije prenio sam Sretoji Vujanoviću, tadašnjem načelniku PU Prijedor, u prisustvu načelnika Marija Milašina. I ponudio da me saslušaju kao svjedoka po čuvenju uz sugestiju da moje navode predoče Railiću - gdje vjerujem da će potvrditi iste i KAZATI IMENA KORUMPIRANIH INSPEKTORA. Zašto nikad nisam saslušan?!

Kao bivši inspektor mogu u nedogled obrazlagati kako se jedna takva izjava može kriminalistički i procesno koristiti, a uz apostrofiranje da je Railić isti događaj mnogima prepričao, baš kao i da glavnom tužiocu Mladenu Mitroviću ne može nadavati para, ali zato u Prijedoru može raditi šta hoće. Za razjašnjavanje pune istine o ubistvu načelnika Bašića esencijalna je sprega organa krivičnog gonjenja i narko mafije, a kako stvari stoje formalna istraga te okolnosti zločina uporno izbjegava procesno utvrditi.

Ukoliko javnosti nije jasno zašto sam nedavno onako oštro nastupio tekstom MINISTRU I DIREKTORU POLICIJE JAVNO: Kako vas nije sramota doći u Prijedor?! nakon ovih navoda imaće mnogo jasniju sliku. Sačekao sam potvrdu ili nekakav demant medijskih sadržaja plasiranih posljednjih par dana prije ovog i ovakvog reagovanja, odnosno prezentovanja nove potvrde mojih navoda oko ubistava Stupara i načelnika Bašića.

Konkretno: navodi se kako je dešifrovana Sky ecc komunikacija između Dalibora Railića i Aleksandra Milatovića od 21. februara 2021. godine, sve sa fotografijom pištolja koji je tada nuđen na prodaju, a kasnije je nađen na mjestu ubistva Mihajla Stupara. Znači, kriminalne veze između naručioca i neposrednog počinioca ubistva načelnika Bašića datiraju mnogo duže od navoda optužnice, a kako to od starta tvrdim u svojim tekstovima. 

Moguće da sam u objavama pominjao ovaj detalj, no odmah po otkrivanju počinioca Aleksandra Miljatovića policiji sam višestruko sugerisao da provjere njegovo eventualno odsustvo iz zatvora u vrijeme ubistva Mihajla Stupara, odnosno mogućnost da je saučestvovao i u tom zločinu. Jok, trebalo je da Europol dostavi ove dokaze da bi istražni organi napokon reagovali u tom pravcu, odnosno kako javno sugerišem od starta bavljenja ovom temom.

Pazite, odmah po hapšenju Aleksandra Miljatovića saopštio sam kako je avgusta 2021. godine usred dana predvodio teško naoružanu grupu kriminalaca u otmici Jasmina Selimagića iz Novog Grada zbog dugova oko droge teških 30.000 eura. I kako je zataškavanje tog krivičnog djela Miljatoviću omogućilo sticanje uslovnog otpusta tokom kog je likvidirao načelnika Bašića. Činjenica od kakve "nadležni" kontinuirano bježe!

Kasnije sam objelodanio imena svih počinilaca i šire okolnosti počinjenog krivičnog djela, odnosno povezao više istraga protiv narko mafije, tekstom TUŽILAŠTVO BIH UKLAPA KOCKICE: Od orgija Tijane Ajfon, preko otmica zbog droge do ubistva načelnika Bašića I svoje tadašnje i ranije navode komparirao spram potvrđene optužnice. Uz razliku da sam preko otmice Selimagića kriminalnu povezanost Railića i Miljatovića pokazao mnogo dužom od navoda optužnice - kako je to svima "podvalio" saučesnik Igor Repajić.

Moja malenkost nije znala za pištolj pronađen na uviđaju ubistva Mihajla Stupara, ali je taj detalj odlično bio poznat novom STRUČNOM SAVJETNIKU ministra Siniše Karana, vajnom načelniku Sretoji Vujanoviću - kada sam nudio da me saslušaju u svojstvu svjedoka. Govorim o konkretnom razjašnjavanju motiva ubistva svjedoka-saradnika Mihajla Stupara, a onda i povezivanju tog zločina sa ubistvom načelnika Bašića. 

Danas se i drugi mediji bave motivom po kom je Stupar ubijen kako ne bi mogao svjedočiti protiv Railića i Vanje Vukovića za prethodni pokušaj ubistva iz 2018. godine, te oko droge pronađene u akciji "Zora 2", baš kako sam to detaljno objasnio u tekstu Javno demoliranje pravosudno-policijske narko mafije. Uz apostrofiranje da je Stupar nudio pomoć u hvatanju Railića sa koligramom heroina koji je očekivao narednih dana, a šta je narko bosu prenio tadašnji načelnik krim policije Goran Mikanović.

Možebitno je sad jasnije zašto sam onako oštro reagovao tekstom DNO DNA: Monstrum Darko Ilić stručni savjetnik ministra Karana, na informaciju da je Sretoja Vujanović umjesto u pritvoru obreo se u Kabinetu ministra MUP RS kao "stručni savjetnik" ministra Karana. Ukoliko nije evo kratkog rezimea unutarpolicijskih sukoba koji su rezultirali stradanjem načelnika Bašića, a koje pominjem u poruci kolegama koju sam objelodanio. 

Prvo moram istaći kako sa mojom malenkošću na poziciji inspektora za organizovani kriminal ovakvi zločini nisu mogli ostati neistraženi i nekažnjeni, a šta se može podvesti i pod oblik prevencije - da se nikad ne dogode. Upravo zbog zločinačkih nauma čijim zastrašujućim posljedicama se preko godine bavi vaskolika evropska javnost prvo sam nezakonito udaljen sa tog radnog mjesta, pa onda sa pozicije inspektora uopšte, da bi me u konačnici godinama držali izvan ministarstva teško nezakonitom suspenzijom.

Pod mojim pritiskom oko istrage milionske pljačke Fonda zdravstva novi ministar Dragan Lukač smjenjuje Vojislava Pelkića, ali po već tada utvrđenim kriminalnim planovima za načelnika prijedorske policije imenuje Dalibora Ivanića. Kao svoje najbliže saradnike Ivanić bira Sretoju Vujanovića za uniformisanu policiju i Gorana Mikanovića za krim policiju. 

Godinama se znalo da se Goran Mikanović ne može vratiti u prijedorsku policiju jer sam prijetio njegovim hapšenjem i sasvim je razumljivo zašto sam dvije godine ( 2014. i 2015.) onako progonjen - dok nisam odustao od borbe za zadržavanje policijskih ovlaštenja. Odmah po dolasku na funkciju Mikanović je Railiću dao veću količinu prethodno oduzete droge i time ga ojačao u narko mafiji, a čime započinje njihovo zajedničko kriminalno djelovanje - kakvo je kulminiralo ubistvima Stupara i Bašića.

Za to vrijeme "bratska sloga" između Ivanića, Vujanovića i Mikanovića cvjeta pošto svima stižu talovi od prodane droge. Dobro upućeni govore o 10.000 eura mjesečno. Po odlasku na poziciju načelnika Uprave policije MUP RS Ivanić na svoju prethodnu poziciju gura poslušnika Vujanovića i to funkcioniše sve dok ovaj nije otkrio kako mu Mikanović "pakuje" smjenu. Poželio njegovu funkciju. Tada nastaje haos.

U cilju opstanka na načelničkoj poziciji Vujanović forsira smjenu Mikanovića, a za svoje interese bezobzirno zloupotrebljava naivnog Radenka Bašića - na kog Mikanović fokusira svoj bijes i uz maksimalno guranje Railića u te zaista haotične sukobe. Načelnik Bašić prenebregavajući i najmanju dozu opreza oštro udara u samu srž organitovanog kriminala - kako preko razbijanja narko mafije tako i upornom istragom ubistva svjedoka-saradnika Mihajla Stupara.

Na lokalni haos u Prijedoru valja dodati brojne međunarodne istrage protiv balkanske narko mafije sa oduzimanjima po više stotina kilograma droga i pritvaranjima ogranizovanih kriminalnih grupa, a o čemu sam redovito i detaljno pisao. Tenzije su rasle, obračuni bili sve suroviji i nekako sve je vodilo ka kulminaciji u vidu likvidacije Bašića, kakva je pripremana preko pola godine prije počinjenja - šta sam takođe od starta ukazivao. Za razliku od "službene verzije".

Danas nije moguće pobjeći od premise koju sam postavio u prvim tekstovima o stradanju načelnika Bašića, a konkretno: da su njegove "kolege" aktivno i pasivno SAUČESTVOVALE u počinjenom zločinu. Umjesto vršenja zakonom i pravilima službe nametnutih obaveza policije mnogi su višestruko pomagali Daliboru Railiću i Aleksandru Miljatoviću, a kako su dokazi pristizali tako su moji navodi sve više dobijali na vjerodostojnosti. I nadalje će biti tako jer objektivna istina je samo jedna.

Kako to često ukazujem: Tužilaštvo BiH razotkrilo je prljavu ulogu inspektora Dejana Jurišića, kom je suprotno medijskim natpisima tek izrečena prvostepena disciplinska odluka i nije mu prekinut radni odnos, baš kao ni njegovom "kolegi" Nedeljku Luburi (vidi: MAFIJAŠKA DRŽAVA ŠTITI MAFIJAŠE: Mega-kriminalac Lubura nije dobio otkaz u MUP-u!). Jedino nikako da dođemo do ostalih Jurišićevih kolega koji su izjavu svjedoka prodali Railiću za 2.000 eura.

To što nakon 14 mjeseci nisu otkriveni inspektori koji prodaju izjave svjedoka, koji su znali za pripremanje Bašićeve likvidacije, a ćutali o tome, koji su roštiljali sa Railićem, te najgore u svemu PRODAVALI DROGU, može značiti samo jedno. Konkretno: vrh policije zataškava kriminalizaciju policije i štiti saučesnike u ubistvu načelnika Bašića. I kako vidite nemam problem to JAVNO SVJEDOČITI.

Može ministar Karan i nadalje štititi prljave prijedorske policajce, pa čak ih postavljati za "stručne savjetnike" na teme kriminalizacije policije i sprega sa organizovanim kriminalom, no egzaktne činjenice određuju istinu. Ukoliko mu se moje pisanje ne dopada može me hapsiti i progoniti poput njegovih prethodnika, ali će ministarsku karijeru "slavno" okončati baš kao i Lukač, Jovićić ili Čađo. Narod pamti! Nastaviće se...

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter