Zbog divljih deponija u BiH se pojavile nove vrste komaraca koje prenose opasne bolesti

Zbog divljih deponija u BiH se pojavile nove vrste komaraca koje prenose opasne bolesti

SMedia je uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine relizovala Projekat o uticaju divljih deponija na pojavu novih vrsta komaraca.

Samo dvije deponije u BiH zadovoljavaju propise o uklanjanju otpada

Naime, locirano je više stotina divljih deponija u tri kantona, Kanton Sarajevo, Hercegovačko-neretvanski kanton i Tuzlanski kanton.

Divlje deponije - prijetnja koje smo svjesni samo tokom poplava

Stručnjaci su izradili interaktivnu mapu divljih deponija. Istraživanje je pokazalo da stanovništvo u našoj zemlji ima veliki strah od zaraznih oboljenja koja im prijete, ali ne znaju kako se zaštiti od bolesti koje šire insekti, a naročito komarci, piše INS.ba.

Invazija komaraca u Sarajevu: Da li bh. stanovništvu prijete zarazne bolesti?

Eminentni profesori koji su radili na Projektu, dekan veterinarskog fakulteta prof. dr. Nihad Fejzić i prof. dr. Jasmin Omeragić kažu da su u blizini deponija otkrili desetine različitih vrsta komaraca, a koji su prenosnici opasnih bolesti po stanovništvo (Tabela).

Vrste komaraca

Profesori Veterinarskog fakulteta u Sarajevu sa studentima su proveli istraživanje, na više lokacija u tri kantona postavljali su hvataljke za komarce, a nakon toga u laboratoriji analizirali vrste komaraca koje su pronašli.

Stoga je u okviru ovog projekta izrađen program kontrole komaraca prilagođen situaciji na terenu, sa prijedlogom mjera koje se odnose na sanaciju područja, te su date smjernice iz oblasti zaštite okoliša o značaju pravilnog odlaganja otpada u prevenciji oboljenja koja prenose komarci.

Projekat su prezentovali na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu. Zaključeno je da je povećanjem broja divljih deponija došlo i do pojave novih vrsta komaraca koji su prenosnici različitih bolesti i čiji ubodi mogu biti opasni po zdravlje ljudi.

Izvor: radiosarajevo.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks