Željko Karan - Nečovjek koji je ubistva i druge teške zločine pretvorio u -artikle- na kojima odlično zarađuje

Željko Karan - Nečovjek koji je ubistva i druge teške zločine pretvorio u -artikle- na kojima odlično zarađuje

Maliciozni i Manipulativni Željko Karan - Nečovjek koji je ubistva i druge teške zločine pretvorio u “artikle” na kojima odlično zarađuje

1.
Vještaci Zavoda za sudsku medicinu dr Milan Srdić i mr sci. dr Dalibor Nedić, specijalisti sudske medicine, pismom su, 23.10.2019., obavijestili sva tužilaštva i sudove u RS, kao i Ministarstvo pravde RS, Advokatsku komoru RS i Zavod za sudsku medicinu, u kojem su zaposleni, da više ne pristaju potpisivati nalaze i mišljenja zajedno sa Željkom Karanom.

Karan je direktor JZU Zavoda za sudsku medicinu.

2.
“Poučeni dosadašnjim radom i djelovanjem direktora Zavoda za sudsku medicinu RS, želimo Vas obavijestiti da ne pristajemo potpisivati svoje nalaze i mišljenja zajedno sa Prof. dr Željkom Karanom, zbog dubokog nepovjerenja i sumnji u njegovu objektivnost do nivoa malicioznosti i manipulativnosti. Ove navode spremni smo na bilo čiji zahtjev argumentovano obrazložiti. U suprotnom, urušili bi smo, i sopstveni, teško stečeni kredibilitet u ovom poslu”, navodi se u pismu, koje je, prije nekoliko dana, na svojoj FB stranici, objavila grupa “Pravda za Davida”.

3.
Riječ je o izuzetno teškim optužbama dvojice stručnjaka sudske medicine, ali je nepoznato da li je iko iz pravosudnih organa, kojima je dramatično upozorenje upućeno, do sada reagovao?! 

4.
Upravo zbog toga uputio sam dopise i OJT Banjaluka, kao i Republičkom tužilaštvu RS, da li su saslušali Srdića i Nedića i otvorili istragu o njihovim tvrdnjama, koje, prema onom što su naveli o Karanu, brojne predmete teških zločina, kao i istrage o njima, u kojima je on dao mišljenje i nalaze, dovode u sumnju; Preciznije, sve što je urađeno i iskorišteno u krivičnim postupcima, a što je Karan potpisao, sumnjivo je i može se osnovano smatrati malicioznim i manipulativnim! I netačnim!

5.
Nikakve odgovore iz navedenih institucija nisam dobio, a Srdić i Nedić nisu naveli predmete, tako da je nepoznato u šta sve sumnjaju kada je Karanov rad u pitanju?! 

Način na koji je intonirano pismo upućuje na mogući zaključak da sumnjaju u sve Karanove nalaze i mišljenja, jer ne dozovoljavaju da on, na bilo koji način, utiče na njihove nalaze i mišljenja i stoga i ne žele da ih potpisuju zajedno sa njim.

6.
Pismo dvojice vještaka sudske medicine trebalo je da snažno zatalasa javost, posebno stručnu, nagna ih na brzu akciju, ali sve se, kako se čini, gura pod tepih.

7.
Srdić i Nedić ne griješe - Karan jeste neobjektivan do nivoa malicioznosti i manipulativnosti; Dokazao je to najbojje slučaj teškog ubistva Davida Dragičevića!

8.
Karan je, između ostalog, naveo superprecizno vrijeme smrti u Potvrdi o smrti Davida Dragičevića, obrazlažući, pred Anketnim odborom Narodne skupštine RS, da su njegovi navodi da je dvadesetjednogodišnji mladić stradao 18.03.2018. u 04 časa ujutro, primarno “birokratski razlozi ”, a ne stručni nalaz.

9.
Njegova izjava je i maliciozna i manipulacija, posebno jer je u Obdukcionom nalazu naveo da je David mogao smrtno stradati bilo koji dan od 18.03., kada je otet, do 24.003., kada je pronađeno njegovo tijelo na ušću Crkvene u Vrbas.

10.
Karana, uz navedeno, demantuju Potvrde o smrti drugih lica, stradalih/ubijenih nakon ubistva Davida, u kojima se uopšte ne navodi precizno vrijeme smrti, iako se ono zna, a može, u tim slučajevima, maksimalno da varira u deset do petnaest minuta!!! 

11.
Karanovo obrazloženje zašto je tako precizno naveo vrijeme smrti jeste i maliciozno i manipulativno, jer, na osnovu njegovih lažnih “birokratskih razloga”, postupajući tužilac Dalibor Vrećo gotovo 600 dana svjesno i zlonamjerno opstruiše istragu o teškom zločinu ubistva Davida Dragičevića.

Vrećo, po nalogu dijela vrha MUP RS i dijela vrha pravosuđa BiH i RS, svjesno manipuliše Karanovim malicioznim tvrdnjama, insistirajući da se ubistvo desilo na Laušu (dio Banjaluke), pri tom odbijajući da razmotri druge, mnogo logičnije i snažnije dokaze o tome kako je zaista ubijen David Dragičević i gdje!

12.
Nije to jedini razlog - još ih je mnogo; I previše, a ključni je što su u likvidaciji mladića učestvovali i pojedini pripadnici policije, a Karan, lažima o vremenu smrti, učestvuje u zataškavanju zločina. 

Nažalost, u tome učestvuju i brojni drugi, a uvučen je i Ivica Milosavljević, specijalista sudske medicine iz Beograda, koji je nezakonito, bez naloga tužioca, radio reobdukciju tijela ubijenog Davida Dragičevića (28.03.2018.). O tome ću narednih dana iznijeti nove dokaze. 

13.
Pitanje je i zašto Karan nije odgovarao zbog lažnog svjedočenja upravo u predmetu teškog ubistva Davida Dragičevića: Prema informacijama koje posjedujem (i mogu ih dokazati), Karan je, osim laži o vremenu smrti ubijenog Davida, iznio i niz drugih neistina kada je, 31.05.2018. godine, saslušavan u Tužilaštvu kao svjedok.

14.
Karan je tada naveo da ga je Darko Ilić, 24.03., kada je pronađeno tijelo Davida, nazvao (nešto iza 14 časova) i rekao mu “da ode na lice mjesta”; Još je rekao, u izjavi, da je Ilića pitao - gdje je to lice mjesta, te da mu je ovaj odgovorio da se nalazi “u blizini Kastela”!

Sve je laž: Ilić je Karana zvao tokom uviđaja nešto iza 14 časova; Uviđaj je  trajao od 13 časova i 30 minuta do 14 časova i 30 minuta, o čemu svjedoči Zapisnik o uviđaju.

Na uviđaj je Karana pozvala dežurni tužilac Biljana Janković, a Ilić ga je zvao i drugi put, nešto prije kraja uviđaja!!!

15.
Karan je, u izjavi tužiocima Vreći i Zorici Baroš tog 31.05.2018. slagao i u kojim dijelovima garderobe ubijenog Davida su pronađeni predmeti, koji su, izvan svake razumne sumnje, podmetnuti u njegove džepove.

Sve neistine pravdao je zaboravom, o čemu postoje validni dokumenti i osobe koje su svjedočile potpuno suprotno od njega.

16.
Takođe je bitno naglasiti da je Karan izdao lažni nalaz da je David, prije nego je ubijen, koristio LSD; Kasnije je u nalazu sa VMA (Beograd) i nalazom Instituta iz Beča ta njegova laž potrvena, ali je on, pred tužiocima, ostao kontradiktoran; Tvrdio je da uređaj za skrining, koji posjeduje Zavod, “daje odgovore na pitanje da-ne, ima-nema, pozitivno- negativno” (narkotika, op.aut.), istovremeno ističući da pomenuti uređaj ne može utvrditi koncentraciju droge.

17.
I iz ovog dijela njegove izjave (nesporno dogovorene sa zaštitnicima ubica, koji sjede u vrhu MUP-a RS i pravosudnih institucija) jasno je da je on manipulativan, jer se, u podtekstu njegovih tvrdnji, maliciozno provlači laž da je David ipak te noći koristio narkotike, iako je dokazano da to nije tačno.  

18.
Ključno pitanje je koliko je lažnih nalaza Karan do sada isporučio tužilaštvima i koliko je prirkio raznih zločina ili, pak, na robiju otjerao i nevinih osoba?

Na to bi morale da odgovore iz Republičkog tužilaštva istragom o Karanu (on je po funkciji u njihovoj nadležnosti), u kojoj su svjedoci Srdić i Nedić. 

Ne desi li se to, jasno je da se Karanov zločinački niz nastavlja uz dozvolu najviših nosilaca pravosudnih i policijskih funkcija, ali i ministarstva pravde u Vladi RS. 

Piše: Slobodan Vasković

Izvor: http://slobodanvaskovic.blogspot.com/

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks