Zemlja se kreće sve brže i brže: Naučnici upozoravju o mogućim posledicama na čovječanstvo


Zemlja se kreće sve brže i brže: Naučnici upozoravju o mogućim posledicama na čovječanstvo

Naime, na Zemljinu rotaciju utiče čitav niz faktora od atmosfere i okeana pa do njenog tečnog jezgra. Međutim, zbog bržeg okretanja, dan će tokom 2021. godine biti za 0,05 milisekundi kraći nego što je to uobičajeno. Kada se sabere koliko će dani tokom godine biti kraći, dolazimo i do kraće godine

Zemlja se okreće sve brže, navode naučnici. Otkrili su da se brzina kojom se Zemlja okreće oko svoje osi povećava što će rezultirati „kraćom“ godinom.

Naime, na Zemljinu rotaciju utiče čitav niz faktora od atmosfere i okeana pa do njenog tečnog jezgra. Međutim, zbog bržeg okretanja, dan će tokom 2021. godine biti za 0,05 milisekundi kraći nego što je to uobičajeno. Kada se sabere koliko će dani tokom godine biti kraći, dolazimo i do kraće godine.

Posljednji put kada je prosječan dan bio kraći od 86.400 sekundi tokom cijele godine bilo je 1937. godine.

Za prosječnog čovjeka to ne znači mnogo, ali problemi bi se mogli pojaviti za tehnologiju koja se koristi atomskim satovima za tačno i precizno obavljanje pojedinih zadataka u astronomiji, navigaciji, računarskim mrežama i slično.

Ako se Zemljina rotacija dovoljno promijeni, atomski satovi postaće netačni, što znači da će morati dodati ili oduzeti sekundu kako bi se ponovno uskladili. Takva je praksa uvedena 1972. godine, otkada je dodano 27 sekundi.

Izvor: Dnevno.hr