Zoran Milanović odaje počast brigadi HVO u srpskoj Derventi čiji su pripadnici osuđeni za ratni zločin nad Srbima (Foto)


Zoran Milanović odaje počast brigadi HVO u srpskoj Derventi čiji su pripadnici osuđeni za ratni zločin nad Srbima (Foto)

Dok “SNSD branioci” Republike Srpske, srpstva i tradicije, napadaju malobrojne aktiviste koji se zalažu za LGBT prava, uvode zakone koji kriminalizuju klevetu i najavljuju zakone protiv NVO, sve što prema njima predstavlja “opasnost” za Republiku Srpsku, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u istoj toj Republici Srpskoj odaje počast brigadi Hrvatskog vijeća odbrane čiji su pripadnici presuđeni za ratni zločin nad Srbima.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je prisustvovao obilježavanju 31. godišnjice osnivanja 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane u Derventi. Tim povodom Milanović je odlikovao 103. brigadu HVO Derventa Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njenih pripadnika u Domovinskom ratu.

“Zanimljivo” je da su pripadnici iste te brigade osuđeni za ratne zločine nad Srbima počinjene na području opštine Derventa. Do sada je na dva suda osuđeno sedam pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i jedna pripadnica Hrvatske vojske (HV) i HVO-a. Oni su učestvovali u hapšenjima, ubistvima, raznim oblicima fizičkog i psihičkog zlostavljanja i pljačkanju civila srpske nacionalnosti. Izrečena im je ukupna kazna od 48 godina i 6 mjeseci zatvora. Sud BiH osudio je četvero optuženih na ukupnu kaznu od 32 godine zatvora, a Okružni sud u Doboju četvoricu na 16,5 godina zatvora.

“Zanimljivo” je i da je gradonačelnik Dervente Milorad Simić iz SNSD-a, istog onog čiji predstavnici “braneći” Republiku Srpsku relativizuju napad na malobrojne aktiviste koji se zalažu za LGBT prava, uvode zakone koji kriminalizuju klevetu i najavljuju zakone protiv NVO, dok im istovremeno ne smeta što Milanović odaje počast vojnoj jedinici čiji su pripadnici odgovorni za ratni zločin nad Srbima.

Još samo nedostaje da neko od njih ugosti Milanovića, kao što ga je ugostio Milorad Dodik u septembru prošle godine nakon Milanovićeve posjete Jajcu gdje je prisustvovao obilježavanju 27. godišnjice oslobođenja Jajca iz kojeg su snage Hrvatske vojske, HVO-a i Armije RBiH protjerale srpske snage, ali i sve stanovništvo srpske nacionalnosti.

Za sada nema nijedne jedine reakcije zvaničnika Republike Sprske i Grada Dervente, kao ni visokih zvaničnika SNSD-a.

Foto naslovna: twitter.com/Snejkicaa
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter