Akcija Crna kravata: Šta su tužioci otkrili u Hong Kongu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima?


Akcija Crna kravata: Šta su tužioci otkrili u Hong Kongu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima?

Tužilac Sanjin Kulenović traži produženje pritvora za još dva mjeseca za Adnana Smajlovića, Sančeza Jukića i Aidu Halać. Oni su osumnjičeni da su bili pripadnici organizirane grupe, kojom je rukovodio Edin Gačanin

Tužilaštvo BiH traži da se za troje osumnjičenih saradnika kartela „Tito i Dino“ produži pritvor za još dva mjeseca, o čemu će Sud BiH odlučiti naknadno. Radi se o Adnanu Smajloviću, Sančezu Jukiću i Aidi Halać. Njima je, podsjetimo, pritvor određen još prije mjesec dana zbog sumnje da su bili pripadnici organizirane grupe kojom je rukovodio Edin Gačanin, ranije osuđen u Holandiji i to na osnovu sporazuma o priznanju krivnje. 

Osumnjičeni su za pranje novca.

U sklopu iste akcije, kodnog naziva "Black Tie", uhapšeno je bilo još 20 osoba, ali se oni brane sa slobode. Još ranije su mjere zabrane određene Gordanu Memiji, Tariku Zuloviću, Harisu Behramu, Emiru Sariću, Mirsadu Skopaku, Maku Šemšiću i Smailu Šikalo, dok su Vahidin Munjić, Mustafa Selmanović, Senad Kadić, Emir Druškić, Adin Ćatić, Sedad Preljević, Edin Kačar i Davor Curl pušteni na slobodu su na slobodi bez bilo kakvih izrečenih mjera, ali je istraga protiv njih nastavljena.

ODLUKA SUDA BIH Pritvor za troje, mjere zabrane za dvanaest prethodno uhapšenih u akciji "Crna kravata"

U ISTRAGU UKLJUČENI FBI I DEA

Obrazlažući zbog čega bi troje osumnjičenih trebalo ostati u pritvoru, tužilac Sanjin Kulenović  je istakao da su tokom istrage tužioci bili u komunikaciji sa Ujednjenim Arapskim Emiratima i Hong Kongom, da su identificirane određene finansijske transakcije, te da su u sve radnje uključeni FBI i DEA. Prema njegovim riječima, potrebno je provesti i finansijsku istragu, a u narednom periodu se očekuje vještačenje mobitela osumnjičenih, analiza oduzete dokumentacije, te identifikacija svjedoka i eventualnih saučesnika.

U obrazloženju svog prijedloga za produženje pritvora, tužilac je ponovio da postoji osnov sumnje da su troje osumnjičenih u periodu od 2016. do 2021. kao pripadnici organizirane grupe djelovali na međunarodnom nivou u BiH, Holandiji i u UEA. Grupom je rukovodio, osuđeni Gačanin, dok mu je u BiH desna ruka bio Smajlović.

Cilj grupe je bio da novac stečen od preprodaje droge ubace u legalne tokove.  

Dijelom grupe u BiH upravljao je, prema Tužilaštvu BiH, Smajlović kojem je Gačanin dostavljao novac, a ovaj ga je dalje raspoređivao ostalim članovima grupe.

Tužilac se osvrnuo i na nekoliko prepiski u Sky komunikaciji u kojoj se, između ostalog, govori i političkim aktivnostima, o „preuzimanju države“ i finansiranju određenih projekata za BiH, a za šta je sve bio zadužen Smajlović.

„Vidljivo je da Smajlović zna šta radi i da pristaje da ode u Holandiju i preuzme 50.000 eura“, kazao je tužilac.

U Sky komunikaciji se spominje i prebacivanje novca Aidi Halać, preciznije 2.500 KM za predizbornu kampanju, a kasnije je dobila i mandat u gradskom vijeću. Podsjetimo da je na prethodnom ročištu za pritvor spomenuto da je Smajlović, po uputama Gačanina, prebacio i dodatnih 25.000 KM. 

U jednoj od komunikacija Smajlović pita Halać „kada da joj donese novac“, dok joj Gačanin u komunikaciji savjetuje da se ne eksponira previše, da uzima više informacija od drugih nego što ih daje, sve dok ne bude sigurna u sagovornika, te da će postati gradonačelnica Zenice.

„Iz analize koja je dostavljena uz prijedlog za pritvor vidljivo je da Smajlović uživa najveće povjerenje kod Gačanina“, kazao je tužilac.

Tužilac Kulenović je kazao i to da je Sky komunikacija pokazala da su Halać i Smajlović, po nalogu Gačanina, išli u Srbiju na obuku za upravljanje helikopterom. Tačne podatke o njihovom prelasku granice Tužilaštvu BiH je dostavio MUP KS i oni se, kaže tužilac, poklapaju „u minutu“.

Sančez Jukić je, spominjao je tužilac još u prvom prijedlogu za pritvor, po nalogu Gačanina putovao u Južnoafričku Republiku u grad Durban. Jedan od razloga je bila kupovina servera za novu aplikaciju koja se trebala zvati „circle“, a drugi je kako bi obavio logističke pripreme u vezi prijema kontejnera s kokainom iz Perua i Kolumbije, a što je trebalo biti dalje transportovano prema zemljama EU.

OSUMNJIČENI TVRDE DA NEĆE BJEŽATI

Odbrane su se usprotivile prijedlogu za produženje pritvora, tražeći da se on odbije i da se osumnjičenima eventualno odrede mjere zabrane. Sve tri odbrane tvrde da tužilac svoj prijedlog nije potkrijepio dokazima.

Osumnjičeni Sančez Jukić obratio se Vijeću tvrdeći da on ne planira bježati, da je određenu dokumentaciju sam predao tužilaštvu, te da on kao dispečer radi za jednu američku firmu, da im se mora javiti i da je vjerovatno do sada dobio otkaz.

Osumnjičena Aida Halać se, također, obratila sudu tvrdeći da ni ona ne planira bježati, te je podsjetila na sva svoja dostignuća u sportu, naglasivši da je stekla određeni ugled u Zenici.
Piše: Zurnal.info
Foto naslovna: Uhapšeno više od 20 osoba
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter