Igor Dodik reagovao na navode da ima hrvatski pasoš i negirao ih. Oglasio se i MUP Hrvatske (Foto)


Igor Dodik reagovao na navode da ima hrvatski pasoš i negirao ih. Oglasio se i MUP Hrvatske (Foto)

Sve je prokomentarisao na ironičan način

Igor Dodik, sin entitetskog predsjednika Milorada Dodika, negirao je danas tvrdnje kako je navodno dobio hrvatsko državljanstvo.

U objavi na društvenoj mreži X Igor Dodik je ocijenio kako su takvi navodi tek laž i obmana, a sve je prokomentarisao na ironičan način.

“Vidim da sam postao hrvatski državljanin, samo mi još nisu dali pasoš, a ni institucije mi nisu javile da sam tražio. Još jedna u nizu velikih laži koje su lako provjerljive. Gospodo koji ste objavili i prenijeli vijest, da držite do svog kredibiliteta, prvo biste provjerili istinitost”, napisao je Dodik mlađi.

Tvrdnje da je Igor Dodik tražio i prije petnaestak dana dobio hrvatsko državljanstvo, gostujući u Podcast Velebitu, iznio je Nikola Kajkić, bivši inspektor u hrvatskom MUP-u, koji se nakon toga okušao u politici natječući se uz ostalo i za župana Vukovarsko-srijemske županije, prenosi Index.

Milorad i Igor Dodik su pod američkim sankcijama

Sada je žestoki kritičar HDZ-a. Kajkić je iznio i po kojoj osnovi bi Dodikov sin mogao tražiti državljanstvo Hrvatske.

“On (Igor Dodik) je Hrvat i katolik. Dodici su 1627. godine prešli na pravoslavlje”, kazao je Kajkić pa postavio pitanje kakav bi bio interes hrvatskih vlasti dati Dodikovom sinu državljanstvo podsjećajući kako su obojica pod američkim sankcijama.

Zajedno s njima sankcionirana je i Dodikova kći Gorica, a zbog toga su ona i Igor zajedno s ocem ostali bez privatnih i poslovnih računa u bankama te je sada blokiran rad nekoliko firmi koje posjeduju.

Teško do hrvatskog državljanstva

Da bi neko dobio državljanstvo Hrvatske treba ispuniti određene, prilično stroge, uslove, a jedan od njih je i po osnovu rođenja. Potpuno je jasno da Igor Dodik na osnovu toga ne može ni podnijeti zahtjev za dobijanje državljanstva RH.

No, iz MUP-a RH u odgovoru Nacionalnu nisu naveli da Igor Dodik nije podnio zahtjev po ostalim uslovima koje možda i ispunjava.

Sjetit ćemo se da je, naprimjer, najbolji bh. nogometaš Edin Džeko 2021. godine dobio državljanstvo Hrvatske nakon što je podnio zahtjev zbog poslovnih olakšica.

Odgovor MUP-a RH, u vezi slučaja Igora Dodika, prenosimo u cijelosti:

“Uvidom u evidenciju zahtjeva za stjecanje hrvatskog državljanstva prirođenjem koja se vodi u Ministarstvu unutarnjih poslova utvrđeno je da osoba imenom Igor Dodik (otac Milorad) nije podnosila zahtjev za stjecanje hrvatskog državljanstva. Dakle, informacija da je osobi dodijeljeno hrvatsko državljanstvo, a koju su prenijeli neki mediji je netočna”, navode iz MUP-a.

Izvor: fokus.ba

Dodikov sin: Nisam dobio hrvatsko državljanstvo

IGOR Dodik, sin čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika, zanijekao je danas tvrdnje kako je navodno dobio hrvatsko državljanstvo. U objavi na društvenoj mreži X Igor Dodik je ocijenio kako su takvi navodi tek laž i obmana, a sve je prokomentirao na ironičan način.

"Vidim da sam postao hrvatski državljanin, samo mi još nisu dali pasoš, a ni institucije mi nisu javile da sam tražio. Još jedna u nizu velikih laži koje su lako provjerljive. Gospodo koji ste objavili i prenijeli vijest, da držite do svog kredibiliteta, prvo biste provjerili istinitost", napisao je Dodik junior.

Tvrdnje da je Igor Dodik tražio i prije petnaestak dana dobio hrvatsko državljanstvo, gostujući u Podcast Velebitu, iznio je Nikola Kajkić, bivši inspektor u hrvatskom MUP-u, koji se nakon toga okušao u politici natječući se uz ostalo i za župana Vukovarsko-srijemske županije.

Milorad i Igor Dodik su pod američkim sankcijama

Sada je žestoki kritičar HDZ-a. Kajkić je iznio i po kojoj osnovi bi Dodikov sin mogao tražiti državljanstvo Hrvatske. "On (Igor Dodik) je Hrvat i katolik. Dodici su 1627. godine prešli na pravoslavlje", kazao je Kajkić pa postavio pitanje kakav bi bio interes hrvatskih vlasti dati Dodikovom sinu državljanstvo podsjećajući kako su obojica pod američkim sankcijama.

Zajedno s njima sankcionirana je i Dodikova kći Gorica, a zbog toga su ona i Igor zajedno s ocem ostali bez privatnih i poslovnih računa u bankama te je sada blokiran rad nekoliko tvrtki koje posjeduju. 

Igora Dodika otac je u međuvremenu postavio za organizacijskog tajnika stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koju vodi od osnutka 1998. i koja je sada članica vladajuće koalicije u BiH, a čvrsto drži poluge vlasti u Republici Srpskoj.

Foto naslovna: X
Izvor: hina/index.hr

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter