MUP RS sumnjiči rukovodioce Šuma RS za nelegalnu sječu, pravljenje fiktivnih računa

MUP RS sumnjiči rukovodioce Šuma RS za nelegalnu sječu, pravljenje fiktivnih računa

Raznim malverzacijama prilikom sječe šume u dva odjela na području Drinića, ali i pravljenjem šumskih puteva mimo zakona, “Šume Republike Srpske” oštećene su za najmanje 240.000 maraka.

Zbog ovih malverzacija Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijelo je izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka protiv bivših direktora šumskih gazdinstava “Oštrelj” Neđe Galića i “Vrbanja šuma” Radislava Čupića te šefa službe proizvodnje šumskog gazdinstva Dragana Vukčevića.

Naš portal je imao uvid u detalje ove istrage, koja je jednim dijelom uzdrmala i političku situaciju u Republici Srpskoj, jer je nakon smjena u “Šumama” došlo do niza unutarstranačkih ali i sukoba unutar vladajuće koalicije oko imenovanja novih direktora više šumskih gazdinstava. Jedan od osumnjičenih, Neđo Galić, tvrdi da je “čist” te da je istraga protiv njega pokrenuta jer nije želio promijeniti stranački dres, iz DNS-ovog u Demosov, stranke nastale cijepanjem upravo DNS-a.

Istina je, kako to najčešće biva, negdje u sredini. Dokazi ukazuju da Galić ipak nije, kako tvrdi, “čist” ali je u pravu da je po srijedi politički revanšizam jer je istraga pokrenuta samo nekoliko dana pošto se njegovo ime krenulo spominjati u kontekstu potencijalnog nasljednika smijenjene Slađane Banjac, čime bi se Galić vratio na staru poziciju direktora ŠG “Oštrelj”.

Prema našim saznanjima, Galić je kao direktor ŠG “Oštrelj” iskoristio svoj položaj i tokom prošle godine naredio poslovođi da pošalje sjekače da posjeku šumu u dva odjela. Osim toga, naredio je i traktoristima da zatim izvuku tu posječenu šumu iz pomenutih odjela.

“Galić je po svojoj funkciji znao da je pomenute radove trebalo da izvede preuzeće ‘Vrbanja šume’ iz Kotor Varoša, jer je tako dogovoreno na osnovu Ugovora iz maja prošle godine, a koji je on sam potpisao. Nakon što pomenuti radovi izvedeni po njegovom nalogu, on je svojim potpisom odobrio za knjiženje i plaćanje sedam računa, kojima je preduzeće ‘Vrbanja šume’ te iste radove fakturisalo na ŠG ‘Oštrelj’, kao da su te poslove odradili njihove radnici”, navedeno je u istrazi.

Na ovaj način je omogućeno da se u knjigovodstvo „Oštrelja“ ti računi evidentiraju, kao i obaveze prema “Vrbanji šume” u iznosu od 205.000 maraka. Time je za pomenuti iznos oštećeno ŠG “Oštrelj”.

Kada je u pitanju Čupić, njega policija sumnjiči da je tokom prošle godine kao direktor preduzeća “Vrbanje šume“ iskoristio svoj položaj i ovjerio osam računa i fakturisao radove sječe ŠG “Oštrelj”, iako je znao da te radove nisu izvršili radnici njegovog preduzeća.

“Nakon što su navedeni računi proknjiženi u knjigovodstvu ŠG ‘Oštrelj’, svom preduzeću je pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 226.000 maraka”, saznaje naš portal iz MUP-a RS.

U istrazi se dalje navodi da su Galić i Vukčević dogovorili da prikriju da su sjekači ŠG “Oštrelj” izvršili sječu pomenuta dva odjela i da su njihovi traktoristi izvezli ta drva.

“Njih dvojica su naredili poslovođama sjekača i traktorista, kao i radniku koji je radio na izradi mjesečnih obračuna i učinka sjekače da izmijene podatke u mjesečnim šihtericama. Naređeno im je da za radnike koji su radili u pomenutim odjelima, za dana kada su bili sporni radovi upišu da su bili na radu, ali da nisu ostvarili učinak na terenu. Zatim da njihove učinke i zarade koje su na osnovu njih ostvarili u navedenim odjelima ne unose i ne prikazuju u mjesečnim obračunima i zaradama”, navodi se u istrazi.

Nakon što su ovi radnici postupili po njihovim naredbama i mjesečno sačinjavali službene isprave sa neistinitim podacima, Galić i Vukčević su ih svojim potpisima ovjeravali, čime su odobravali njihovu upotrebu za obračunavanje plata za sjekače i traktoriste.

“Pošto radnici nisu dobili platu za sječu i izvoz šume u dva sporna odjela, Galić i Vukčević su pribavljali gotov novac i organizovali njegovu podjelu sjekačima i traktoristima”, precizirano je u istrazi.

Pored ovoga, policija Galića sumnjiči da je i u periodu od juna pa do kraja prošle godine, donio rješenje o pravljenju šumskog puta, odnosno traktorske vlake, u jedom odjelu, iako je znao da izgradnja te vlake nije predviđenja izvođačkim projektom.

“On je morao znati da bi izgradnjom traktorske vlake u tom odjelu, bio promijenjen način izvođenja radova koji je projektovan odredbama izvođačkog projekta. Bio je dužan i mogao je da zna da izmjenama odredaba izvođačkog projekta dovodi i do izmjene ugovora, koji je on i sam potpisao. Prema tom ugovoru bilo je dogovoreno da preduzeće ‘Vrbanja šume’ u tom odjelu vrši izvlačenje šume traktorom i animalom u količinama koje su tačno određene za svaki od ova dva načina privlačenja”, saznaje naš portal.

Osim toga, navedeno je i da je sve trebalo biti urađeno po postojećim šumskim putevima.

Galić je osumnjičen i da je omogućio da nova traktorska vlaka u spornom odjelu bude izgrađena, a samim tim omogućio i preduzeću ‘Vrbanja šume’ da tom vlakom privuče šumu traktorom i to 1.151 kubnih metara šumskih drvnih sortimenata.

“To je urađeno po ugovorenoj cijeni od 32 marke po kubnom metru bez poreza. Međutim, bilo je dogovoreno da se ta drva privuku konjima po cijeni od 21 marku bez PDV-a”, pojašnjava naš izvor.

Na ovaj način oštetili su Šumsko gazdinstvo “Oštrelj” za još 15.000 maraka.

Izvor: eTrafika.net

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks