-Preko svih granica- za početak

-Preko svih granica- za početak

Filmom “Preko svih granica” poljske rediteljke Marte Prus, u nedjelju veče je otvoren je 14. ZagrebDox koji će do četvrtog marta predstaviti 125 dokumentarnih filmova iz svih krajeva svijeta, prenosi Seecult.

“Kad god me pitaju da li ZagrebDox ima neku posebnu temu pojedine godine, moj je odgovor uvijek  - da, njih 120. ZagrebDox je festival koji polazi od teze da smo svi različiti, posebni i da pripadamo nekoj manjini koju treba štititi, ne samo rasnoj, nacionalnoj, rodnoj ili ekonomskoj, ne samo grupama na koje treba posebno obratiti pažnju kao što su na primjer osobe s invaliditetom, djeca žrtve rata, odbačeni radnici ili žrtve porodičnog nasilja, već i takvim manjinama kao što su ljevoruki, ljudi sa stopalima različitih veličina ili (poput mene) muškarci koji ne piju alkohol i ne zanima ih fudbal”, izjavio je na otvaranju  direktor  festivala Nenad Puhovski.

On je istakao i nadu da će filmovi ZagrebDoxa podstaći na “još više poštovanja različitosti”, za koje smatra da nedostaje hrvatskom društvu.

Autorka filma “Preko svih granica” rekla je da se stvaranju tog dokumentarca o zahtjevnom svijetu profesionalnog sporta posvetila svim srcem i dušom i da je o toj temi odlučila da progovori dijelom i zbog sopstvenog iskustva bavljenja ritmičkom gimnastikom. Film prikazuje nezamisliv fizički i mentalni napor 20-godišnje ruske gimnastičarke Margarite Mamun koji ulaže u osvajanje olimpijske medalje u ritmičkoj gimnastici na Olimpijadi u Brazilu.

Biće dodijeljene nagrade: nagrada HBO Adria od 2.000 eura za razvoj projekta,  ZagrebDox Pro Online Mentor koji čini i jednogodišnje online mentorstvo s Hankom Kastelicovom,  i nagrada ZagrebDox Pro DCP.


Izvor: Hrvatski mediji