Režimska čestitka Žurnalu za 14-ti rođendan je provala u stan i krađa novinarske opreme


Režimska čestitka Žurnalu za 14-ti rođendan je provala u stan i krađa novinarske opreme

REŽIMSKA ČESTITKA ZA NAŠ 14. ROĐENDAN: Provaljeno u stan urednika i novinarke Žurnala, ukradeni laptopi. Provalnici su sa sobom ponijeli samo dva laptopa. Potpuno su ignorisali ostale predmete od vrijednosti. Činjenica da je provala počinjena na rođendan naše redakcije predstavlja simbolički čin upozorenja, ciničnu "čestitku" kakvim su sklone organizirane kriminalne organizacije.

Nepoznate osobe su u petak, u Sarajevu provalile u stan jednog od urednika Žurnala Eldina Karića i novinarke Žane Karić Gauk. Provala je izvršena dok smo u redakciji obilježavali 14. rođendan Žurnala. Stan je temeljno ispreturan, vrlo profesionalno i precizno, ali su provalnici sa sobom ponijeli samo dva laptopa. Potpuno su ignorisali ostale predmete od vrijednosti. 

Policijski službenici izvršili su uviđaj i za sada nemaju nikakvih indicija o provalnicima. S razlogom sumnjamo da se radi o još jednom vidu pritiska na rad naše redakcije - nakon fizičkih napada, prijetnji, slap tužbi i naručenih poreskih ophodnji, na red su došle provale i krađe. Ovaj razbojnički čin doživljavamo kao prijetnju i ugrožavanje sigurnosti. Činjenica da je provala počinjena na rođendan naše redakcije predstavlja simbolički čin upozorenja, ciničnu "čestitku" kakvim su sklone organizirane kriminalne organizacije. 

Nadamo se da će policijski službenici uskoro otkriti počinioce ovog djela. Njihovim naručiteljima i nalogodavcima poručujemo da ćemo nastaviti raditi svoj posao, bez obzira na ovakve "čestitke".

Javnost ćemo informisati o toku policijske istrage. 

Izvor: zurnal.info

UMBRELLA: Upad u stan novinarke i urednika Žurnala je pokušaj zastrašivanja

Udruženje Umbrella, sa svojim članicama, daje punu podršku kolegi/ci sa Žurnala, te pozivaju i ostale medijske djelatnike na solidarnost, jer je jasno da samo međusobna podrška i zajednička borba mogu pomoći da slobodno novinarstvo prebrodi teška vremena, koja su pred nama, bez teških posledica. 

Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih nezavisnih medija, izražava duboku zabrinutost zbog provale u stan jednog od urednika magazina Žurnala Eldina Karića i novinarke Žane Karić Gauk, te zahtijeva od policijskih organa i pravosudnih institucija da odmah pronađu odgovorne osobe i sankcionišu ovakav vid prijetnji i ugrožavanja sigurnosti novinara/ki u BiH. 

Da je ovaj razbojnički čin samo pokušaj zastrašivanja, i to nakon bezbroj fizičkih napada, prijetnji, slapp tužbi i naručenih poreskih inspekcija kojima je izložena redakcija Žurnala već 14 godina, koliko i postoji, govori i činjenica da je stan temeljito, vrlo profesionalno i precizno ispreturan, te da osim dva laptopa nisu odnijeti ostali predmeti od vrijednosti. 

S obzirom da je od različitih političkih i ekonomskih centara moći stvorena atmosfera nekažnjivosti napada na novinare/ke,  ponižavanja, omalovažavanja, te da pravosudne institucije nisu dovoljno efiksane kada se radi o procesuiranju napada na novinare/ke, dovoljno govori o razrađenom sistemskom mehanizmu pokušaja gušenja slobodnih glasova, te nivou medijskih sloboda i sigurnosti medijskih djelatnika u Bosni i Hercegovini. 

Pozivamo nadležne institucije na efikasno postupanje u ovom, ali i svim drugim slučajevima ugrožavanja ljudskih prava novinara/ki, jer to jeste i može biti jedina realna mjera spremnosti institucija da se zaštite medijski djelatnici, a time i pravo građana na informisanje u javnom interesu. Izostanak takve rekacije će dodatno ugroziti slobodu medija, sigurnost novinara/ki, te potkopati temeljne vrijednosti demokratije. 

Udruženje Umbrella, sa svojim članicama, daje punu podršku kolegi/ci sa Žurnala, te pozivaju i ostale medijske djelatnike na solidarnost, jer je jasno da samo međusobna podrška i zajednička borba mogu pomoći da slobodno novinarstvo prebrodi teška vremena, koja su pred nama, bez teških posledica. 

Inforadar.ba, Interview.ba, Impulsportal.net, Spin-portal.info, eTrafika.net, Gerila.info, Direkt-portal.com, Capital.ba, Hercegovina.info, Infoveza.com, Tačno.net, Fokus.ba, Žurnal

Izvor: zurnal.info

BH NOVINARI: Zahtijevamo hitnu istragu o krađi opreme za rad novinara Žurnala

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima daju punu podršku novinarki Žani Karić Gauk i glavnom uredniku portala Žurnal Eldinu Kariću, te zahtijevaju od MUP-a Kantona Sarajevo hitnu i profesionalnu istragu o upadu u stan dvoje novinara i otuđivanju njihove opreme za rad.

Provalna krađa se desila u petak, u vrijeme kada se ovo dvoje novinara nalazilo na obilježavanju četrnaeste godišnjice postojanja portala Žurnal. Nepoznati provalnici su ispreturali stvari u stanu i tom prilikom odnijeli dva laptopa koje su novinarka Žana Karić Gauk i urednik Eldin Karić koristili za svakodnevni rad.

Upravni odbor BH novinara ocjenjuje ovaj incident kao ciljani pokušaj zastrašivanja novinara/ki i urednika/ca portala Žurnal, kako bi odustali od istraživačkog novinarstva i objavljivanja priča o slučajevima kriminala i korupcije, čiji su akteri najveći politički i državni dužnosnici u Bosni i Hercegovini.

Ovdje je riječ i o produženom nasilju nad novinarima, čiji akteri ne ograničavaju nasilje samo na radne prostore Žurnala ili novinarske ekipe na radnom zadatku, već atakuju i na privatnu imovinu, kako bi “držali” novinare u stalnom strahu i skrenuli njihov rad na bavljenje samima sobom, a ne istraživačkim novinarstvom u čijem su središtu postupci i odluke bh. zvaničnika.        

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima javno pozivaju policiju Kantona Sarajevo na provođenje hitne istragu o ovom slučaju, kao i da poduzmu zakonske mjere za sankcioniranje počinilaca, uvažavajući okolnost da se provalna krađa desila u stan dvoje novinara, kojom prilikom su odneseni laptopi sa njihovim novinarskim  materijalima, saopćio je Upravni odbor BH novinara.

Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter