Što veći lopov, veća i funkcija: Nedeljko Ćorić od kradljivca kasetofona i obijanja sušara do drzavnog ministra?!


Što veći lopov, veća i funkcija: Nedeljko Ćorić od kradljivca kasetofona i obijanja sušara do drzavnog ministra?!

U Republici Srpskoj Milorad Dodik pravi listu ministara u nazovi novoj Vladi Republike Srpske u kojoj će glavni kriteriji biti, sudeći po dosadašnjoj praksi, podobnost a ne stručne kvalifikacije koje se uglavnom uzimaju u svim demokratskim zemljama.

Iako još imena ministara zvnično nisu poznata, kostur buduće vlade je poznat a među pretendentima za jednu od ministarskih fotelja je i sadašnji ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić, koji ima sve kvalifikacije za ministra.

Ćorić ima, kako tvrde njegove kolege, diplomu kupljenog fakulteta, a i bogato životno iskustvo koje mu daje prednost da zadrži ili uskoči u veću ministarsku fotelju na nivou države.

Za njega postoje informacije da je "lopovski" zanat izučio dobro, još dok je bio u Rogatici, od rane mladosti, kako tvrde oni koji ga poznaju od malih nogu.

Imao je, kažu, Ćorić dar da obija automobile, krade...Posebno su ga interesovali kasetofoni iz automobila, jer su u to vrijeme imali dobru cijenu na "crnom" tržištu.

Nakon toga, Ćorić je prešao na viši stepen usavršavanja "lopovskog" zanata, pa je u Semberiji, gdje se nastanio krenuo u posao, kako tvrde njegove kolege, pronalaženja i obijanja sušara, odakle je "krao" suvo meso.

Nastavio je i sa gorivom, dok je radio na semberskim benzinskim pumpama. Sve to mu je pomoglo da stekne ogromno znanje i iskustvo, kako krasti i prevariti, a ostati u igri.

To mu je uspješno krenulo i u ministarstvu, koje vodi u Vladi Republike Srpske, gdje je pokušao da se bavi i sa navodnim "ucjenama" stranih investitora. Za sada postoji jedna krivična prijava da je pokušao da "ucijeni" jednu kinesku konpaniju koja treba da gradi auto put od Banjaluke do Prijedora.

Ćorić je od Kineza zahtijevao da izgradnju puta vrši kompanija „Prijedorputevi a.d. Prijedor“, a da za nezavisno tijelo koje će nadgledati izgradnju bude izabrana firma „AG Institut d.o.o. Novi Sad“.

Što se tiče firmi koje je, prema prijavi Ćorić protežirao, odavno je jasno da se "Prijedorputevi" u javnosti označena kao firma bliska strukturama SNSD-a, dok o firmi AG Institut Novi Sad nema puno javnih informacija...

Tu su i poslovi na Jahorini, gdje se takođe nešto "debelo mulja" u što je, takođe, dobro umiješan Ćorić. Tako tvrde dobro obaviješteni izvori iz Vlade Srpske.

Po sve sudeći "lopovski" zanat, koji je dobro izučio Ćorić od rane mladosti, na dobroj je cijeni kod aktuelne vlasti, čim se razmišlja da ga možda postave i u državno ministarstvo transporta i komunikacije

Njegove zvanične biografije na sajtu Vlade Republike Srpske nema. 

Kako je ranije saopštio sadašnji mandatar za sastav Vlade Republike Srpske Radovan Višković, Ćorić ima završen Fakultet za poslovne studije i finansije u Banjaluci.

Tako je prezentovano u NSRS, kada je Ćorić postavljen za ministra.

Zašto nema njegove zvanične biografije na sajtu Vlade može samo da se nagađa, a možda je i ta diploma poništena, jer je taj fakultet u Banjaluci bio pod lupom nadležnih istražnih radnji kada je konstatovano da nisu validne diplome tog fakulteta.

U pitanju je bio slučaj direktora OSA-e, koji je takođe imao diplomu tog fakulteta, ali je ona proglašena ništavnom.

Međutim, Ćorić ima radno iskustvo, i diploma mu za stečena zvanja od rane mladosti i nisu potrebna, jer se dokazao u "profesionalnom obijanju automobila i sušara za meso".

Ne sumnjamo da se neće naći i na nekoj novoj funkciji, jer taj zanat koji ima Ćorić na velikoj je cijeni kod ovdašnje vlasti.

Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter