Zašto je zabranjena promocija knjige i cenzurisan intervju Vaska Vukoja u Trebinju? (Video)


Zašto je zabranjena promocija knjige i cenzurisan intervju Vaska Vukoja u Trebinju? (Video)

Svjedočenje autora zašto je zabranjena promocija knjige i cenzurisan intervju Vaska Vukoja u Trebinju? Naši iseljenici iz dijaspore  zatečeni su i iznenađeni kad u povratku u rodni kraj shvate kakva kod nas vlada strahovlada, cenzura, kršenje ljudskih prava i sloboda. Rođeni Dubrovčanin Vasko Vukoja već 25 godina živi u Adelaidu, u dalekoj Australiji, a posle dugo vremena došao je u Trebinje sa namjerom da obiđe stare prijatelje, te promoviše svoju novu knjigu „Dubrovnik koga više nema“, a koja govori o dešavanjima na početku rata i položaju malobrojnih preostalih Srba rođenih u Dubrovniku, koji su uglavnom rasuti širom svijeta, a na kraju smo uradili intervju kako bi razbili cenzure i blokade.

Ipak naišao je na barijere i zidove koje nije mogao da prevaziđe. Iako je na početku bila odobrena i najavljena promocija njegove knjige u Gradskoj biblioteci u Trebinju, ostao je šokiran kada je dobio obavještenje da se već zakazana promocija knjige zabranjuje!? Gradske vlasti, predvođene gradonačelnikom Ćurić dr Mirkom i njegovim kumom Lukom Petrovićem zabranile su promociju knjige, ali i emitovanje emisije i razgovora na Herceg televiziji.

Vasko Vukoje snimio je intervju sa Zoranom Grgurevićem, novinarom Herceg televizije, koji nikada nije emitovan, a telefonski poziv uplašenog novinara najbolje svjedoči kakvo je stanje u Trebinju.

Pogledajte veoma zanimljiv razgovor sa Vaskom Vukojem, advokatom i najboljim atletičarom Dubrovnika koji je 1989. godine dobio Povelju grada za svoje uspjehe, a posle dvije godine morao je da napusti  rodni grad. Ko je ispred grada Dubrovnika bio na sastanku sa Božidarom Vučurevićem pred sam početak rata u manastiru Duži a potom i sjedištu Skupštine opštine Trebinje, i da li se rat, stradanje i sukob mogao izbjeći?

Kako je Vasko izgubio dva stana i svi imovinu, i kakav je položaj Srba u Dubrovniku i Hrvatskoj? Pogledajte zanimljiv razgovor sa Vaskom Vukojem, advokatom, književnikom, sportistom i bivšim generalnim sekretarom Saveza izbjeglica, o tome šta se događalo početkom 90-ih, ali i kakva je situacija danas, sa pogledom na stvari iz daleke Australije..

 

Video: Nebojša Vukanović
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter